Prehrane bez glutena

djeca-jedu-salata-voce-2-dijete-hrana

Kod djece oboljele od celijakije ( glutenska enteropatija ) potrebno je iz prehrana odstraniti gluten. Gluten je, kao što znamo, proteinski sastojak pšenice, raži, ječma i srodnih žitarica. U kukuruznom ga brašnu i riži nema, a pitanje prisustva glutena u zobi je upitno.

Odstranjenje glutena iz prehrane dovodi do potpune kliničke remisije, što znači da nestaju simptomi bolesti.

VoćeNo odstranjenje glutena u potpunosti iz prehrane nije nimalo jednostavno. Nerijetko jedemo hranu koja sadrži gluten, a da toga nismo ni svjesni. Kako se žitarice koriste u prehrambenoj industriji u pripremi mnogih proizvoda u slučajevima da su prisutne u malim količinama proizvođači ih nisu dužni navesti u podacima o sastavu proizvoda. Također, nehotičan unos glutena može nastati u tijeku same prerade bezglutenske namirnice. Napr. sirovine za proizvodnju bezglutenskog brašna kao što je kukuruzno brašno, nerijetko se tijekom prerade nalaze u istim strojevima kao i pšenica.

Koliko je važna prehrana kod djece oboljele od celijakije dokazuju i činjenice da primjenom adekvatne prehrane, ne samo da  nestaju proljevi i svi drugi simptomi, nego dolazi i do znatnog poboljšanja u ponašanju i fizičkom razvoju. Ono što je još važno reći je, da neka oboljela djeca ne podnose ni mliječni šećer- laktozu, te se stoga u prvim tjednima prehrane može provoditi i prehrana bez laktoze. Ne treba posebno naglašavati da bolesnici oboljeli od celijakije moraju doživotno provoditi prehranu bez glutena.

Za spravljanje jelovnika od hrane bez glutena treba puno znanja i  vještina kako bi jelovnici bili ne samo nutritivno vrijedni i dobro izbalansirani već i raznoliki i prihvatljivi djeci. Namirnice bez glutena skupe su i nije ih uvijek lako nabaviti pa i to opterećuje obitelj oboljelog. Stoga i ne čudi činjenica da roditelji oboljele djece od celijakije, preko svojih Udruga traže da im se omogući  jednostavnija nabava proizvoda bez glutena, kao i pomoć ostalih sustava u rješavanju njihovih egzistencionalnih pitanja.

KruhPodsjetnik za planiranje

Ako nisi siguran u sastav namirnice, izostavi je iz prehrane.

Na namirnicama može biti napisano da NE sadrže gluten, ato isto označava i znak prekriženog klasa (svjetski usvojen znak za hranu bez glutena).

Oznaka za hranu i namirnice bez glutena - bezglutenski proizvodi ·bg

Dopuštene namirnice

Sve vrste voća ; od žitarica: riža, kukuruz, proso, heljda, soja, sezam ; sve vrste povrća uključujući krumpir, grahorice, leću, salate; sve vrste mesa, ribe i jaja; mlijeko, maslac, margarin, dok kod jogurta, vrhnja i sira moramo biti oprezni jer u te proizvode proizvođači znaju dodati brašno ; šećer, čaj, džem, med, čisti sladoled, čista čokolada, kavovina; škrob uključujući i pšenični škrob ; ulje, ocat, sol, kvasac, biljni začini, jači začini kao štosu papar i paprika nisu primjereni za prehranu djece predškolske dobi.

Zabranjene namirnice

Proizvodi od pšenice, raži i ječma (brašno, kruh, kolači, kašice od miješanih žitarica); sve vrste tjestenina, sve vrste gotove hrane koja sadrži zapršku, mrvice; suhomesnati proizvodi poput kobasica, hrenovki, paštete (pretežno sadrže brašno); dojenačke kašice osim ako nemaju oznaku da ne sadrže gluten.

Ordinacija.hr preporučuje:

Ljiljana Vučemilović

 Prati nas na Viber Public Chatu!