Kod djece oboljele od celijakije ( glutenska enteropatija ) potrebno je iz prehrana odstraniti gluten. Gluten je, kao što znamo, proteinski sastojak pšenice, raži, ječma i srodnih žitarica. U kukuruznom ga brašnu i riži nema, a pitanje prisustva glutena u zobi je upitno.

Odstranjenje glutena iz prehrane dovodi do potpune kliničke remisije, što znači
da nestaju simptomi bolesti.

VoćeNo odstranjenje glutena u potpunosti iz prehrane
nije nimalo jednostavno. Nerijetko jedemo hranu koja sadrži gluten, a da toga
nismo ni svjesni.
Kako se žitarice koriste u prehrambenoj industriji u pripremi
mnogih proizvoda u slučajevima da su prisutne u malim količinama proizvođači ih
nisu dužni navesti u podacima o sastavu proizvoda. Također, nehotičan unos
glutena može nastati u tijeku same prerade bezglutenske namirnice. Napr.
sirovine za proizvodnju bezglutenskog brašna kao što je kukuruzno brašno,
nerijetko se tijekom prerade nalaze u istim strojevima kao i pšenica.

Koliko je važna prehrana kod djece oboljele od celijakije
dokazuju i činjenice da primjenom adekvatne prehrane, ne samo da  nestaju proljevi i svi drugi simptomi, nego
dolazi i do znatnog poboljšanja u ponašanju i fizičkom razvoju. Ono što je još
važno reći je, da neka oboljela djeca ne podnose ni mliječni šećer- laktozu, te
se stoga u prvim tjednima prehrane može provoditi i prehrana bez laktoze. Ne
treba posebno naglašavati da bolesnici oboljeli od celijakije moraju doživotno
provoditi prehranu bez glutena.

Za spravljanje jelovnika od hrane bez glutena
treba puno znanja i  vještina kako bi
jelovnici bili ne samo nutritivno vrijedni i dobro izbalansirani već i
raznoliki i prihvatljivi djeci. Namirnice bez glutena skupe su i nije ih uvijek
lako nabaviti pa i to opterećuje obitelj oboljelog. Stoga i ne čudi činjenica
da roditelji oboljele djece od celijakije, preko svojih Udruga traže da im se
omogući  jednostavnija nabava proizvoda
bez glutena
, kao i pomoć ostalih sustava u rješavanju njihovih egzistencionalnih
pitanja.

KruhPodsjetnik
za planiranje

Ako nisi siguran u sastav namirnice, izostavi je
iz prehrane.

Na namirnicama može biti napisano da NE sadrže
gluten, ato isto označava i znak prekriženog klasa (svjetski usvojen znak za
hranu bez glutena).

Oznaka za hranu i namirnice bez glutena – bezglutenski proizvodi ·bg

Dopuštene namirnice

Sve vrste voća ; od žitarica: riža, kukuruz, proso, heljda, soja, sezam ; sve
vrste povrća uključujući krumpir, grahorice, leću, salate; sve vrste mesa, ribe
i jaja; mlijeko, maslac, margarin, dok kod jogurta, vrhnja i sira moramo biti
oprezni jer u te proizvode proizvođači znaju dodati brašno ; šećer, čaj, džem,
med, čisti sladoled, čista čokolada, kavovina; škrob uključujući i pšenični
škrob ; ulje, ocat, sol, kvasac, biljni začini, jači začini kao štosu papar i
paprika nisu primjereni za prehranu djece predškolske dobi.

Zabranjene
namirnice

Proizvodi od pšenice, raži i ječma (brašno, kruh,
kolači, kašice od miješanih žitarica); sve vrste tjestenina, sve vrste gotove
hrane koja sadrži zapršku, mrvice; suhomesnati proizvodi poput kobasica,
hrenovki, paštete (pretežno sadrže brašno); dojenačke kašice osim ako nemaju
oznaku da ne sadrže gluten.

Ordinacija.hr preporučuje:

Ljiljana Vučemilović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo