3 recepta za ukusne kolače s trešnjama i višnjama

kolac od tresanja, Shutterstock

Titula supernamirnice pripada i maloj, ali ukusnoj trešnji! Za vas smo odabrali tri odlična recepta koji će oduševiti i najzahtjevnije ljubitelje kolača

Trešnja je bogata flavonoidima, a oni ublažavaju simptome alergije i astme, ujedno jačaju proizvodnju kolagena. Trešnje imaju i najveću količinu C vitamina u odnosu na ostalo voće s košticama.

1. Čokoladna torta s trešnjama

Potrebni sastojci za okrugli oblik (promjer 24 cm)

  •  

    350 g tamnih trešanja
  • 50 g brašna
  • 5 žlica kakaa
  • 100 g šećera
  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 1 žličica samljevene vanilije
  • 1 žlica šećera u prahu

Za posluživanje:

  • 150 g masnijeg svježeg sira
  • 1 žlica trešanja iz kompota

Priprema:

  • Operite i ocijedite trešnje te ih prepolovite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dno okruglog oblika obložite paprom.
  • Prosijte brašno i kakao pa im dodajte polovinu šećera.
  • U drugoj posudi istucite snijeg od bjelanjaka i soli te u njega postepeno dodajte preostali šećer i vaniliju. Tucite snijeg da postane sjajan.
  • Pospite snijeg mješavinom brašna pa lagano umiješajte metlicom da snijeg ne padne. Stavite tijesto u oblik za pečenje, poravnajte ga i na njega posložite trešnje.
  • Pecite kolač 20-25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
  • Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga kratko vrijeme u obliku. Potom ga izvadite i ostavite da se ohladi.
  • Prije iznošenja na stol kolač pospite šećerom u prahu.
  • Izmiješajte svježi sir s trešnjama pa ga poslužite uz kolač.

2. Kolač s trešnjama i vrhnjem

Potrebni sastojci za okrugli oblik (promjer 24 cm)

Za tijesto:

  • 1 limun
  • 200 g brašna
  • 50 g šećera
  • 2 žumanca
  • 1 žlica ruma
  • 100 g maslaca
  • suhi grašak za pečenje tijesta

Za nadjev:

  • 750 g trešanja
  • 50 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 g vrhnja

Priprema:

  • Operite limun te naribajte koru. Prosijte brašno u posudu za miješanje i napravite udubinu. Stavite u nju šećer, žumanca, rum, limunovu koru i 1-2 žlice hladne vode pa ih izmiješajte s brašnom. Dodajte narezani maslac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga oko 300 minuta na hladnom mjestu.
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite masnoćom oblik za pečenje. Obložite ga tijestom i napravite rub visok 2,5 cm. Obložite dno tijesta papirom, stavite na njega grašak i pecite oko 15 minuta.
  • Operite trešnje za nadjev, očistite peteljke i izvadite koštice. Popirjajte ih oko 4 minute s malo vode i jednom žlicom šećera. Potom višnje ocijedite i stavite na tijesto.
  • Odvojite žumanac od bjelanca. Izmiješajte žumanca, preostali šećer i vrhnje. Od bjelanaca istucite snijeg, umiješajte ga u masu sa žumancima i stavite na trešnje. Pecite kolač oko 25 minuta.

3. Brza torta s višnjama

Potrebni sastojci za okrugli oblik (promjera 26 cm)

Za tijesto:

  • 200 g maslaca

  • 200 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 jaje prstohvat soli
  • 500 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo masnoća za mazanje oblika

Za nadjev:

  • 500 g višanja
  • 100 g badema

Priprema:

  • U posudi za miješanje izmiješajte mikserom sve sastojke da dobijete mrvice tijesta. Premažite masnoćom oblik za pečenje, a pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Trećinu tijesta stavite an dno oblika za pečenje, a od druge trećine oblikujte rub. Višnje operite, otkinite peteljke i izvadite koštice. Višnje iz kompota stavite u cjedilo da se dobro ocijede Stavite višnje na tijesto pa ih pospite mrvicama tijesta i badema. Pecite 25 minuta

Isprobajte i neodoljivu štrudlu s trešnjama i bademima

Izvor: Reader's Digest

A. A.

 Prati nas na Viber Public Chatu!