Bakine krafne s pekmezom od marelice, a bez glutena

20160131 145936

Recept za krafne s pekmezom bez glutena, za vas je pripremila blogerica Adrijana Bručić. Iako preporučuje punjenje od pekmeza, vi po želji njihov odličan okus možete dodatno pojačati čokoladom ili sirom.

Iako se o glutenu sve više priča kao nepoželjnoj sastavnici svakodnevne prehrane, informacija o glutenu, kao i o celijakiji te osjetljivosti na gluten, nikad previše jer je gluten, nažalost, sveprisutan, budući da se dodaje u velik broj prehrambenih proizvoda. Ukoliko ste na njega osjetljivi važno je kontrolirati sastojke i znati u kojim se namirnicama nalazi gluten.

Krafne s pekmezom bez glutena

Sastojci:

  • 5 žumanjka
  • 4 jušne žlice ulja
  • naribana korica jednog organski uzgojenog limuna
  • 1 vanili šečer
  • 2 jušne žlice šećera (sve dobro izmiješati te dodati vanilije ekstrakta ili ruma po želji)

Priprema za kvasac:

  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 svježi kvasac
  • 3 čajne žličice MIXB SCHAR bezglutenskog brašna
  • 1/2 čajna žličica šećera sve dobro izmiješati i ostaviti kvasac da se diže

Priprema:

  • 850 grama MIXB SCHAR bezglutenskog brašna staviti u duboku zdjelu, dodat kvasac koji ste prethodno pripremili, žumanjke sa šećerom, vanili šećerom, ulje, ekstrakt vanilije i naribane korice limuna.
  • Početi miješati sastojke te polagano dodat još toplog mlijeka (otprilike 300ml) dok ne dobijete glatku smjesu tijesta.
  • Ako je smjesa rijetka, dodajte malo brašna.
  • Kada ste dobili glatku smjesu tijesta ostaviti ga da se diže, premijesiti te ponoviti postupak!

Okruglim kalupom za krafne napravite krugove od tijesta. Krafne pecite u dubokom i dobro zagrijanom ulju tako da ih stavljate gornjom stranom prema dolje i pečete poklopljene oko 2 minute sa svake strane.

Nakon što se krafne ohlade, slastičarsku špricu napunie pekmezom od marelice i lagano utisnite u svaku krafnu.

Dobar tek!

Foto: Adrijana Bručić

Ana A.

Isprobajte recept za dijabetičare: ručak od tikvica

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!