Chia sjemenke, banana i lješnjak su savršena kombinacija za puding!

Puding chia puding sjemenke banane shutterstock 325380482

Chia je biljka porijeklom iz Meksika i Gvatemale, a spada u sam vrh namirnica superbogatih vrijednim hranjivim tvarima.

Chia sjemenke imaju tri puta više antioksidanta od borovnice, te tri puta više željeza i od špinata, dok vitamina C čak sedam puta više nego naranča. Osim toga, ove sjemenke sadrže osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa

Chia je biljka porijeklom iz Meksika i Gvatemale, a spada u sam vrh namirnica superbogatih vrijednim hranjivim tvarima, dok ga slijede sjeme konoplje, laneno, sjeme sezama te sjeme bundeve.

Takve sjemenke treba uključiti u svakodnevnu prehranu kako bi se spriječila neželjena stanja poput konstipacije, a ne sadrži gluten pa je odlično za bolesnike od celijkalija.

Chia puding

Sastojci:

  • 3 šalice mlijeka od lješnjaka
  • 4 banane
  • 6 žlica kakaa
  • 4 žlice kosovog maslaca/ulja
  • 8 žlice chia sjemenki
  • 200g lješnjaka

Priprema:

U blender stavite mlijeko i dodajte banane, kakao i kokosov maslac. Miksajte dok se ne sjedini u jednoličnu smjesu. U posudu stavite chia sjemenke i dodajte smjesu i promješajte da postane jednolična.

Pustite da odstoji barem 10 minuta. Lješnjake usitnite i popržite da puste miris. Puding rasporedite u posudice i pospite lješnjacima.

Dobar tek!

Ovi recepti su dio Akademije zdravog kuhanja koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska, tijekom koje su polaznici učili kako izraditi jela bez laktoze i glutena.

Chia sjemenke dio su katogene dijete za epilepsiju, kao što su i dio prehrane za policistične jajnike

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr 

 Prati nas na Viber Public Chatu!