Fritule – hrskave izvana, mekane iznutra

fritule, pixsell/davor visnjic

Iako su fritule dalmatinski specijalitet, zbog brze pripreme i specifičnog okusa i mirisa, omiljena su poslastica svakog doma.

Donosimo vam recept za jednostavnu i brzu pripremu fritula

Potrebni sastojci:

  • ½ kg oštrog brašna
  • 4 žlice šećera
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
  • vanili šećer
  • naribana korica cijelog limuna
  • 2 jušne žlice rakije ili ruma
  • 2 jogurta od 180 g
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

  1. Pomiješati jaja, brašno, šećer, sol, koricu limuna te dodati rum i jogurt. Umiješati sve sastojke da se dobije glatka smjesa.
  2. Ukoliko vam se smjesa čini rijetka, slobodno dodajte malo brašna.
  3. Smjesu odvajate čajnom žličicom i stavljate u vruće ulje dok se ne formiraju fritule te pržite dok lagano ne požute. Žlicu prethodno umočite u posudu s uljem da se smjesa ne zalijepi za njih.
  4. U posudu stavite toliko fritula da se imaju mjesta "napuhnuti" i same okrenuti.
  5. Kada su gotove, treba ih izvaditi da se ocijede na papirnatom ručniku, te ih posipati šećerom u prahu.

Bakine krafne s pekmezom od marelice, a bez glutena

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Dobar tek!

A. Abrahamsberg

 Prati nas na Viber Public Chatu!