Fuži, vrganji, šparoge - jelo prema receptu Anite Dujić

anita dujic veljaca, pixsell/Goran Jakus/PIXSELL

Proljeće samo što nije stiglo, a s njim i bogata ponuda svježih sezonskih namirnica. Zanimalo nas je što u proljeće kuhaju naši poznati i slavni, a danas nam svoju tajnu iz kuhinje otkriva poznata manekenka i talentirana dizajnerica seta Anita Dujić Veljača.

Anita je strastvena kuharica i veliki ljubitelj hrane; "Uvijek se trudim koristiti sezonske namirnice, a svake godine se izuzetno veselim sezoni šparoga i vrganja.", kaže Anita.

Fino jelo na brzinu: polpete od riže i suhih vrganja

Iako šparoge i vrganje možete pronaći u svakoj trgovini ili na štandu omiljenog placa, možete ih ubrati i sami. Šparoge se beru između ožujka i svibnja, a ponegdje i do srpnja. One rastu posvuda; u šumi, u granju i šikari, no treba se biti brz jer je njihova sezona kratka. Na sreću, tijekom godine se mogu nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama. Vrganje ćete naći u šumama, na rubovima šuma i često po livadama uz rubove šuma. Tijekom godine se javljaju u više navrata.

Donosimo vam recept za jelo koje je Anita Dujić Veljača jednostavno nazvala "Fuži/Vrganji/Šparoge",  a voli ga jer je lagano, zdravo i brzo se priprema.

Uživajte u plodovima jeseni

Sastojci za 2 osobe:

  • svežanj divljih šparoga
  • vrganji (mogu biti bilo koje druge gljive)
  • 1 tikvica
  • fuži
  • maslinovo ulje
  • 2 dcl bijelog vina
  • češnjak
  • grana padano/ribanac
  • sol, papar

Priprema:

  1. U zdjeli zagrijete posoljenu vodu, a kada prokuha dodajte narezane šparoge i kuhajte cca 4-5 minuta.
  2. Na maslinovom ulju lagano popržiti češnjak, odmah dodati vrganje, miješati par minuta, zatim dodati tikvice, podliti s bijelim vinom, te dodati sol i papar.
  3. Miješati cca 10minuta, dodati ribanca/grana padano po želji, zatim šparoge, te fuže i sve dobro promiješati.

Dobar tek!

Gljive: naučite razlikovati otrovne od jestivih!

Photo: Pixsell/Goran Jakuš
Photo: Anita Dujić Veljača

Ana Abrahamsberg

 Prati nas na Viber Public Chatu!