Gyoza - naučite pripremiti ovaj odličan japanski specijalitet

gyoza

Donosimo vam recept za pripremu originalnog japanskih specijaliteta s potpisom slavnog chefa Motohika Mochizukija iz zagrebačkog Hanamija.

Kako pripremiti sushi kod kuće? Japanski sushi majstor otkriva svoje tajne

Sastojci:

  • 500 g mljevene svinjetine
  • 300 g kineskog kupusa
  • 15 g vlasca
  • 10 g češnjaka
  • 20 g svježeg đumbira
  • 5 g soli
  • 30 g gustina
  • 1 jaje

Umak:

  • soja umak
  • oyster sos
  • sezamovo ulje
  • Wochester sos

Gyoza tijesto:

  • 80 g glatkog brašna
  • 80 g oštrog brašna
  • 1 dl vruće vode
  • malo soli

Priprema:

Prosijte brašno, lagano dodajte vodu u brašno i neprestano miješajte drvenom kuhačom. Kada dodate svu vodu, prebacite smjesu na radnu površinu i rukama zamijesite čvrsto tijesto. Mijesite ga najmanje 10 minuta da bi postalo elastično.

Omotajte tijesto plastičnom folijom i ostavite ga na sobnoj temperaturi pola sata. Kad se tijesto odmori, podijelite ga na osam jednakih kuglica. Uzmite jednu kuglicu, a ostale čuvajte pod vlažnom kuhinjskom krpom da se ne bi sušile. Kuglicu koju ste uzeli lagano stanjite valjkom za tijesto. Tanki list tijesta posipajte s malo gustina pa okruglom modlom izrezujte tjesteninu promjera 8-10 cm. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve pripremljeno tijesto.

Uzmite po jedan pripremljeni komad tjestenine pa na sredinu stavite žličicu nadjeva. S vrlo malo vode namočite rub tjestenine pa je preklopite i na sredini lagano pritisnite. U dubljoj širokoj tavi zagrijte 2-3 žlice ulja. Na dobro zagrijano ulje posložite gyoze tako da ravna strana bude na ulju te pržite. Kada postanu zlatne i hrskave, dodajte 50-60 ml vode i odmah poklopite. Kuhajte dok sva voda ne ispari – oko 2 minute. Tada maknite poklopac i kratko još pržite.

Za umak pomiješajte sve sastojke i prebacite ih u zdjelicu za posluživanje.

Tradicionalni japanski ramen pripremite po receptu slavnog kuhara

M. S.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!