Ove rajčice možete pripremati odmah ili ih spremiti za jesen i zimu kako bi vaša jela imala drugačiji okus.
Sušene rajčice možete pripremati s tjesteninama, piletinom, kruhom, pitama ili fritajama. A dok još ljeto traje iskoristite maslinovo ulje kao dodatak koji će rajčicama dati dugotrajan osvježavajuć okus.
Sastojci za tri staklenke:
- 4 kg mini rajčica ili 2,5 šljivar rajčica, a može i pelata
- maslinovo ulje
- začini po izboru (bosiljak, lovor, origano, ružmarin)
- sol
- papar
- 4 češnja češnjaka
Priprema:
- Rajčice operite, obrišite te narežite na pola. Posujte ih nasjeckanim češnjakom i začinima po odabiru te potom posolite i polijte lagano maslinovim uljem.
- Postoje dva načina za sušenje:
a) Pecite ih u pećnici (u posudi za pečenje ili na papiru za pečenje) na 100 stupnjeva sa malo otvorenim vratima 6-8 sati. Okrećite ih svakih 30 minuta. Nakon što se osuše možete dodati još začina po izboru. Stavite ih u staklenku, a između dodajte listove češnjaka i lovorova lista te nalijte maslinovo ulje. Rok trajanja je oko 4 tjedna.
b) Stavite rajčice u posudi izravno na sunce i ostavite ih tako 4 dana. Navečer ih ipak unesite unutra kako razni kukci ne bi došli do njih. Nakon 4 dana ih stavite u staklenke, jednako tako dodajte još začina i listove te prelijte maslinovim uljem. Držite ih na hladnom.
Par riječi o rajčici i jedan savršen recept…
M.S.
Foto: Shutterstock