Par riječi o rajčici i jedan savršen recept...

Shutterstock 55921927

Rajčica je jedna od osnovnih ljetnih namirnica – pristupačna, zdrava, prepuna hranjivih sastojaka i vode!

Rajčica je ustvari voće a sastojci imaju jak pozitivan utjecaj na zdravlje. Osim što je idealna namirnica za ljeto jer sadrži puno vode i može nadomjestiti izgubljenu tekućinu, idealna je za održavanje željene tjelesne težine (ima samo 18 kcal na 100 grama), a sadrži čak 94 posto vode.

Možda je najvažniji sastojak rajčice upravo likopen koji se smatra najjačim antioksidantom iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka i štiti od utjecaja slobodnih radikala, a rajčici daje prepoznatljivu boju. Obiluje vitaminima A i C, te čisti akne i čini kožu otpornom na UV zračenja.

Kuhana rajčica je bolji izbor ako obraćate pažnju na svoje zdravlje jer se termičkom obradom oslobađa više likopena i ostalih nutrijenata.

10 činjenica o patlidžanu i jedan brzi recept!

Pečena rajčica s parmezanom i začinima

Za pripremu ovog jela potrebno je 8 minuta, a za kuhanje 20. Sastojaka je dovoljno za 4 osobe.

Sastojci:

  • 4 žlice parmezana
  • žličica sušenog origana
  • žličica soli
  • papra po želji
  • žličica bijelog luka u prahu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 12 kriški rajčice – od otprilike 6 manjih rajčica

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva te na pladanj za pećenje stavite masni papir. U maloj posudi pomiješajte sve začine s parmezanom. Dodajte maslinovo ulje kako bi se sve dobro povezalo.

2. Operite rajčicu, narežite i poslažite kriške na pladanj. Smjesu od parmezana stavite na vrh svake kriške, koristite prste kako biste utisnuli smjesu u rajčicu. Pecite dok rajčica ne omekša - otprilike 20 minuta.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!