Na nedavnom kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle mladenci su odlučili izigrati klasiku i tradiciju pa su, umjesto tradicionalnog voćnog kolača, za svoju svadbenu tortu odabrali laganu tortu od limuna i bazge.
Za recept, koji je dobro čuvana tajna, slastičarka Clarie Ptak potrošila je 50 kilograma limuna iz organskog uzgoja i 50 litara soka od bazge koji se proizvodi u kraljičinim podrumima. Lagana i osvježavajuća torta pokazala se kao pun pogodak i oduševila goste. Nadahnuti njihovom pričom donosimo recept za slasticu kojoj je baza limun.
Bazga – jača organizam i izbacuje toksine iz tijela
Ovo citrusno voće vrlo je zahvalno zbog svog kiselkastog okusa pa će prijati i onima koji nisu ljubitelji jako slatkih deserata. Jedna od najpopularnijih slastica od limuna svakako je tart. Riječ je o još jednom klasiku francuske kuhinje, a najpoznatija verzija ove poslastice dolazi iz Mentona, malog sela na francusko-talijanskoj granici.
Karakterizira ga savršen balans kiselkastog nadjeva od limuna i slatkog prhkog tijesta zbog čega nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog i neka vaši okusni pupoljci diktiraju kiselost ove slastice.
7 superzdravih činjenica o malini
Tart od limuna
Sastojci:
Za tijesto:
- 175 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 30 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 1 žlica vode
Za nadjev:
- 5 jaja
- 230 g šećera
- 3 limuna (sok i naribana korica)
- 150 ml slatkog vrhnja/vrhnja za šlag
Priprema:
Pomiješajte brašno, maslac i šećer, kad se naprave mrvice, dodajte žumanjak i žlicu vode i sjednite u glatko tijesto. Zamotajte i ohladite na pola sata. Tijesto razvaljajte, obložite njime kalup za pite, na više mjesta tijesto izbodite vilicom, preko tijesta stavite papir za pečenje i na njega zrna graha pa pecite 10 min na 180°C. Izvadite, uklonite papir i grah, vratite u pećnicu na još 10-15 min. Izmiksajte jaja i šećer, dodajte sok i koricu limuna, vrhnje, promiješajte i izlijte na tijesto. Pecite oko 30 minuta na 160-170°C. Ohladite i pospite šećerom u prahu.
Trešnje su zdravo voće – pripremite meringue kolačiće koji će vas oduševiti
M. S.
Foto: Shutterstock