Ovo varivo od crvena graha i poriluka prikaz je pravog jesenskog obroka. Dok u poriluku možete pronaći mnoge hranjive i ljekovite tvari, grah osigurava esencijalne aminokiseline.
Poriluk se, za razliku od drugih lukova, upotrebljava cijeli, i to ne samo kao začin, već i kao samostalno povrće. U poriluku se nalaze mnoge hranjive i ljekovite tvari, poput vitamina C, velike količine minerala te ulja sa sumporom koja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile.
S druge strane, crveni grah ima iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Crveni grah je odličan izvor bjelančevina, a ima malo masti te ne sadrži one zasićene kao ni kolesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.
Sastojci:
- velika konzerva crvenog graha
- 2 srednja poriluka ili 1 jako veliki
- 2 luka
- voda
- maslac
- pasirana rajčice
- ulje
- fajita (mješavina začina), chilli, papr i sol, curry
Priprema:
Na tavu staviti malo maslinovog ulja i trećinu velikog maslaca. Kad se maslac otopi dodati sitno nasjeckana 2 luka. Pričekati dok se luk ne zacakli. Narezati poriluk na trakice i dodati u lonac.
Pustiti da se malo prži u loncu i zaliti ga jednom šalicom vode. Dodati žlicu curryja i žlicu fajite te pustiti da se kuha 15 minuta. U tih 15 minuta potrebno je izmiksati grah (dobro izmiksati da izgleda kao roskasta kaša).
Dodati izmiksani grah u poriluk sa još tri čaše vode. Dodati žličicu chillija i papra. Pustiti da se kuha još 20 minuta. Nakon 20 minuta dodati pola čaše pasirane rajčice, još žličicu fajite i curryja i pustiti da se kuha još 10min.
Ukoliko je smjesa pregusta slobodno se može dodati još vode.
Pripremite i oslića s kremom od poriluka, a iskušajte i ovo fino varivo s piletinom!
Foto: Shutterstock
G.H.