Vaši božićni kolači: božićna drvca cupcakesi

bozicna drvca cupcakes emina bistrovic

Podijelite svoju čaroliju blagdana s nama: pošaljite nam svoj omiljeni recept za božićne kolače na adresu igra@ordinacija.hr s nazivom "Božićni kolači", a mi ćemo odabrane objaviti na portalu Ordinacija.hr sve do Božića te najbolje nagraditi! Fotografija kolača nije nužna - bitna je vaša kreativnost!

Što vam darujemo? Najbolji recept nagradit ćemo korisnim kuhinjskim priborom Tala trgovine Sol i papar, poznate po dizajnerskim komadima za gurmane, a tri utješna dara uključivat će Narodnu kuharicu i roman iz serije autora Janka Matka.

Novi brend u dućanu Sol i papar je starinski engleski brand TALA, specijaliziran za sva moguća pomagala za izradu kolača i kolačića. Predivne posudice za držanje šećera, brašna, čaja, posudice za posipanje kakaa, šećera, mjerice i svakojake druge drangulije upravo su svojim retro dizajnom pravi homagge djetinjstvu i mirisu bakinih i maminih kuhinja u božićno vrijeme.

Zelena mjerna posudica je namjenjena svoma koji obožavaju pripremati kolačiće, a beskrajno ih živcira vaga koja zauzme pola kuhinje. Talina mjerica je savršena jer u njoj možete mjeriti sastojke navedene u receptu bilo u metričkim jedinicama ili engleskim, tj.američkim.

Set s kalupima za sitne kolačiće u predivnoj limenoj kutiji dopunjen je i vrećiom za ukrašavanje. Sve što vam još treba je samo mašta. Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak 29. prosinca.

Darovi

Božićna drvca cupcakesi

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 3 šalice ulja
  • 6 šalica brašna
  • 5 šalica šećera
  • 1 šalica kakaa
  • 3 šalice vode
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • za punjenje: nutella (ili lino lada prema želji)

 Priprema:

1. Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjcima dodajte šećer pa ih izmiksajte tako da dobijete pjenastu smjesu. Snijeg lagano umiješajte u smjesu žutanjaka i šećera. Dodajte ulje, vodu i vanilin šećer pa miksanjem povežite sve sastojke. Za kraj dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo pa promiješajte žlicom. Uvijek kad dodajete kakao možete dodati još jednu do dvije žlice vode.

2. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za muffine namastite ili umetnite košarice za muffine, a ako koristite silikonski kalup, ne trebate ga mastiti. Napunite kalup smjesom za muffine i na vrh stavite žličicu nutelle. Prema želji, nutellu možete zamijeniti i lino ladom ili kockicom čokolade.

3. Kalup stavite u pećnicu i pecite kolačiće nekih deset do 15 minuta (provjeravajte čačkalicom - muffini su gotovi kad čačkalica izađe čista iz biskvita). Gotove muffine izvadite iz pećnice i ostavite da se tako hlade nekoliko minuta a onda ih izvadite iz kalupa. Ohladite ih u potpunosti prije dekoriranja.

Božićna drvca cupcakesi

Izrada božićnih drvca i dekoriranje:

  • slatko vrhnje ili šlag
  • zelena i smeđa boja u prahu ili gelu
  • šareni dekorativni posipi (za kuglice kojima ćemo okititi božićna drvca)

1. Šlag pripremite prema uputi s vrećice (s mlijekom), a koristite li slatko vrhnje, samo ga izmiksajte s tim da pripazite da ga ne premiksate jer se neće moći lijepo oblikovati.

2. Slatko vrhnje odnosno šlag obojite u zeleno jestivom bojom u prahu ili gelu. Ja sam osim zelene dodala i malo smeđe boje da dobijem ljepšu zelenu nijansu. Potom napunite špricu za dekoriranje ili slastičarsku vrećicu, stavite zvijezdasti nastavak (ili onaj za izradu ruža) i kružnim nanošenjem smjese na muffin formirajte božićna drvca - i više je nego jednostavno. Igrajte se i kreirajte različite oblike, ni jedno drvce nije identično, stoga stvarajte bez ograničenja i uživajte u onome što nastaje pred vama... slatka šuma jelki...

3. Za kraj još okitite božićna drvca kuglicama, odnosno posipajte kolačiće šarenim dekorativnim posipom koji će imitirati kuglice. Prema želji, da vaši kolačići izgledaju poput malih poklončića, dodajte mašnicu na dno cupcakesa da zaokružite priču i možete ih ponosno darivati.

Dobar tek!

Autorica recepta: Emina Bistrović

 Prati nas na Viber Public Chatu!