Pregled očiju otkriva Alzheimerovu bolest

Oci, vid

Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja, Alzheimerova bi se bolest u budućnosti mogla dijagnosticirati pregledom očiju pacijenta.

Znanstvenici su naime otkrili da demencijske bolesti u organu vida ostavljaju naslagu proteina koji se također nakuplja i u mozgu. Stoga bi potraga za spomenutim proteinom mogla predstavljati jednostavnu metodu rane dijagnoze.

kA upravo rano otkrivanje bolest, prije nego što dosegne naprednu fazu, može imati veliki utjecaj na uspješnost liječenja.

Ovo je otkriće proizišlo iz proučavanja bolesnika s Down sindromom. Naime, kod ovih se pacijenata simptomi Alzheimerove bolesti često razviju u dobi od 30 godina. Napredovanje bolesti je kod ove populacije ubrzao zbog dodatne kopije gena ključnih za razvoj Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici su otkrili da je toksični protein (amiloid-beta) prisutan u mozgu oboljelih od Alzheimera, moguće otkriti u ranoj fazi i to u očima osoba s Down sindromom. Spomenuti protein dovodi do katarakte.

"U ovom trenutku razvijamo skener koji će u očnoj leći mjeriti razinu amiloid-beta proteina. Ovo bi nam otkriće uskoro moglo osigurati način za rano otkrivanje i praćenje srodnih patologija u mozgu", izjavio je dr. Lee Goldstein s Medicinskog fakulteta iz Bostona.

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!