Prepoznajte pritajene simptome apneje!

hrkanje

Možda vam je netko rekao da glasno hrčete ili se ujutro budite loše raspoloženi i umorni? U takvim slučajevima prilično je očito da s vašim snom nešto nije u redu. No, kada je u pitanju apneja, poremećaj spavanja tijekom kojeg osoba na kratko prestane disati, ponekad i više puta noću, prepoznavanje problema može biti malo teže.

Kratki periodi prestanka disanja koji se javljaju kod apneje ne razbuđuju osobu u potpunosti, no ometaju san do te mjere da se ujutro osjećate umorno. Također, osobe s nedijagnosticiranom apnejom suočavaju se s povećanim rizikom od bolesti poput dijabetesa, depresije te čak srčanih i moždanih udara.

Pritom su muškarci stariji od 40 godina skloniji razvoju apneje, a isto vrijedi i za pretile osobe, one koje imaju obiteljsku povijest ove bolesti, alergije te probleme sa sinusima.

Srećom, postoji niz načina liječenja apneje, uključujući promjene nekih životnih navika – prestanak pušenja i izbjegavanje alkohola. No često je apneju teško dijagnosticirati; član obitelji ili partner obično prvi primijete simptome poput hrkanja ili kratkih perioda bez disanja.  

Ipak, postoje i neki simptomi apneje koje sami možete primijetiti te pravovremeno reagirati:

Buđenje sa suhim ustima ili upaljenjim grlom

Uzrok suhoći usta i upaljenom grlu nisu uvijek alergije. Čest simptom apneje, iako na prvi pogled ne izgleda povezano, je upravo buđenje sa suhim ustima i upalom grlom.

Jutarnje glavobolje

Iako su same po sebi neugodne, jutarnje glavobolje mogu biti znak i ozbiljnije tegobe. Nedavno istraživanje pokazalo je kako je kod 67 posto ispitanika s problemom spavanjem, koji su se budili s glabovoljom, kasnije dijagnosticirana apneja. Također, 81 posto ispitanika koji su hrkali, imalo je apneju.

Osjećaj depresije i lošeg raspoloženja

Česte promjene raspoloženja mogu ukazivati na to da nešto nije redu s vašim snom.  Promjene raspoloženja su posljedica činjenice da nam buđenje nekoliko puta tijekom noći – čak i na vrlo kratko – oduzima vrijeme ukupnog sna. Premalo sna izaziva mrzovoljno raspoloženje te se jednostavno osjećamo loše.

Poteškoće s koncentracijom

Kvalitetan san potreban je kako bi mozak funkcionirao na najbolji mogući način. Stoga problemi sa spavanjem – bilo da se radi o apneji ili ne – mogu voditi poteškoćama s pamćenjem, učenjem i pozornošću. Sva tri navedena simptoma se javljaju kod osoba koje imaju apneju.

Imate dijabetes ili druge tegobe

Nedijagnosticirana apneja ne izaziva nužno druge zdravstvene probleme, ali povećava vaš rizik za, primjerice, pretilost i dijabetes. Uz pomoć liječnika, možete isključiti apneju kao faktor ili pronaći najbolji način liječenja.

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!