Pretilost utječe na veličinu i agresivnost raka prostate

debljina, pretilost, trcanje

Pretilost je već neko vrijeme poznati faktor rizika za razvoj raka prostate, a sada su znanstvenici utvrdili poveznicu između veličine i stupnja agresivnosti tumora, te težine bolesnika.

Nakon što su analizirali preko 3.300 bolesnika prosječno starih 60 godina, američki su liječnici zaključili poveznicu između tjelesne mase i veličine i stupnja agresivnosti raka prostate.  Točnije, koncentrirali su se na kirurški uklonjene tumore, a ispitanici su podijeljeni u šest kategorija, ovisno o indeksu tjelesne mase.

Tokom života od ove vrste raka oboli svaki šesti muškarac.

Izvagali su svaki tumor i usporedili podatke s bazom koja uključuje težinu prostate. Volumen tumora podrazumijeva veličinu maligne izrasline kao postotka u prostoru koji ona zauzima u pogođenom tkivu (prostati). Stručnjaci su ustanovili, i to bez iznimke, kako je težina pacijenta neposredno povezana s veličinom tumora.

"Kako se povećao indeks tjelesne mase bolesnika, tako se sinkrono povećao i volumen tumora. Na temelju ovih rezultata vjerujemo kako veći postotak volumena tumora može pridonijeti agresivnoj prirodi ove bolesti kod muškaraca s povišenim indeksom tjelesne mase", objasnio je dr. Nilesh Patil sa Vattikuti Instituta za urologiju i Odsjeka radiologije bolnice Henry Ford.

Prema stručnjacima, postoje dvije glavne teorije iza povezanosti gojaznosti i razvoja određenih čestih vrsta raka, jedna od kojih je i rak prostate. Mnogi hormoni koji imaju ulogu u pretilosti također utječu na inicijaciju i napredovanje raka stimulirajući razvoj tumora u epitelnim stanicama. Ovo uključuje prekomjerne razine spolnih hormona estrogena i testosterona.

S druge strane, vanjski faktori povezani s pretilošću mogu također utjecati na rizik razvijanja raka, poput konzumacije namirnica koje su siromašne nutrijentima, a sadrže veliku količinu masnoća. Sjedilački način života (sati provedeni za stolom ili računalom, te manjak tjelesne aktivnosti) također može doprinijeti višem riziku i pretilosti i raka.

Rak prostate je najčešći rak muškaraca u zapadnoj Europi i sjevernoj Americi. U Hrvatskoj je najučestaliji rak pluća, a zbog promjene načina života i rak prostate mogao bi uskoro preuzeti primat.

"Nažalost, rak prostate najčešće nema simptome. On se razvija tijekom godina. Kada su simptomi postojani, tada je najčešće već kasno, rak se proširio. U tom slučaju simptomi su npr. pritisak na mjehur, učestalo, isprekidano i otežano mokrenje, praćeno s krvi u urinu, akutni zastoj urina, bolovi u kostima i dr. Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovito, tj. jednom godišnje odlaziti na preglede i odrediti koliko je PSA u krvi", objasnio je urolog Neven Kapun. Intervju s njim možete u potpunosti pročitati OVDJE.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!