Što nam kosa govori o zdravlju srca?

kosa 6

Analizom kose može se utvrditi postoji li kod starijih osoba povećana razina hormona stresa koja ih svrstava u rizičnu skupinu za srčane bolesti i moždani udar, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Za razliku od krvnih pretraga kojima se mogu dobiti informacije o razini hormona stresa u točno određenom trenutku, analiza vlasi kose može pokazati trend u razini hormona stresa – kortizola – tijekom nekoliko mjeseci, tvrde stručnjaci koji su radili na istraživanju.

Studija, objavljena 17. travnja u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, pokazala je kako su starije osobe s dugoročno povišenim razinama kortizola skloniji srčanim bolestima.

"Poput visokog krvnog tlaka i masnih naslaga oko trbuha, istraživanje sugerira kako su povišene razine kortizola važan signal koji upozorava na opasnost od kardiovaskularnih bolesti", izjavila je jedna od autora studije, doktorica Laura Manenschijn, s nizozemskog Erasmus Medical Centra.

"Kosa s vlasišta može sadržavati informacije o tome koliko su se tijekom vremena promijenile razine kortizola te je zato pogodnija za utvrđivanje opasnosti od srčanih bolesti", objašnjava Manenschijn.

Stručnjaci su analizirali vlas dugu 3 centimetra, od 283 osoba starih između 65 i 85 godina te su gledali kolike su razine kortizola ispitanici imali u protekla tri mjeseca. Rezultati su pokazali kako su ispitanici s višim razinama kortizola bili skloniji koronarnim oboljenjima, moždanom udaru, bolesti arterija i dijabetesu.

"Istraživanje je pokazalo jasnu vezu između povišenih razina kortizola i kardiovaskularnih bolesti", istaknuli su autori studije u priopćenju za javnost, ali i dodali kako su potrebna dodatna istraživanja o ulozi dugotrajnog mjerenja kortizola u predviđanju kardiovaskularnih bolesti te korištenju te informacije u preveciji bolesti.


D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!