Upala povezana s koronarnom bolesti srca

srce, stetoskop

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako protein uključen u proces upale igra značajnu ulogu u razvoju koronarne bolesti srca.

Koronarna ili ishemička bolest srca je karakterizirana većim ili manjim aterosklerotskim plakovima (naslagama) i suženjima unutar šupljine srčanih (koronarnih) arterija koji dovode do smanjenja ili potpunog prekida prokrvljenosti pojedinih dijelova srčanog mišića u području tako promijenjenih arterija.

jStudija sugerira da bi lijekovi koji ciljaju na protein interleukin-6 receptor (IL6R) mogli doprinijeti prevenciji koronarne bolesti srca. Jedan od takvih lijekova se trenutno koristi za liječenje reumatoidnog artritisa.

Koronarna bolest srca vodeći je uzrok smrti u razvijenim zemljama zapadne civilizacije, deset puta je rjeđa u Japanu, a vrlo rijetka u nerazvijenim zemljama. Na incidenciju koronarne bolesti srca osim genetskih čimbenika znatno utječu i vanjski čimbenici od kojih je prehrana vodeći. Prema podacima o uzrocima smrtnosti u Hrvatskoj, evidentno je da već niz godina kronične nezarazne bolesti predstavljaju vodeće dijagnoze u statistikama o mortalitetu.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa The Lancet.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!