Ladica za povrće je najopasniji dio hladnjaka!

hrana zdrava frizider

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su ladice za pohranjivanje povrća u hladnjaku najrizičnije i najprljavije mjesto u frižideru. Tako se na svakom četvornom centimetru ladice krije čak 8000 bakterija!

jZnanstvenici upozoravaju kako spomenuti prostori za čuvanje namirnica mogu sadržavati 750 puta veću razinu bakterija od one koja se smatra sigurnom. Tako se među potencijalno opasnim bakterijama kriju E.coli, salmonela i listerija.

"Namirnice pohranjujemo u hladnjak kako bismo ih zadržali na sigurnom te kako bi se smanjile šanse za razvoj bakterija i plijesni. Međutim, ako se u spomenutim ladicama za povrće kriju bakterije – onda hladnjak gubi svaku smisao. Učinkovitost hladnjaka je osobito važna za vrijeme toplijeg vremena kada visoke temperature iz okoline uzrokuju ubrzano razmnožavanje potencijalno opasnih bakterija", pojašnjava znanstvenik Paul McDonnell.

Istraživači upozoravaju kako se bakterije gomilaju u nečistim hladnjacima. A niska temperatura u frižideru dodatno će potaknuti rast opasnih nametnika.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!