Carski rez 10 puta opasniji nego prirodni porod

trudnica, trudnoca

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, svaka bi zemlja trebala imati najviše 15 posto poroda carskim rezom godišnje, međutim u Hrvatskoj ih se izvede 20 posto.

Azijsko istraživanje koje je analiziralo preko 100.000 poroda pokazalo je kako su žene koje su rodile carskim rezom bez opravdane medicinske potrebe 2,7 puta sklonije komplikacijama nego one koje su rodile prirodnim putem.

Rodilje koje su se odlučile na carski rez češće su i obilnije krvarile, te su bile izložene deset puta većim izgledima biti primljene na odjel intenzivne skrbi. Istraživači Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju kako bi carski rez trebao biti rješenje samo kada se javi medicinski opravdana potreba jer se na taj način povećavaju izgledi i za majku i za bebu.

"Žene i njihovi liječnici koji planiraju izvesti carski rez trebaju raspraviti o mogućim rizicima i donijeti odluku na temelju informacija", tvrde autori studije. Prema njihovim smjernicama, svaka zemlja trebala bi imati najviše 15 posto poroda carskim rezom godišnje, međutim u Hrvatskoj ih se izvede 20 posto. Neki za ovaj trend "krive" poznate osobe koje su se odlučile za carski rez, kao što su glumica Catherine Zeta Jones ili Spajsica Victoria Beckham.

U azijskim zemljama, gdje je istraživanje provedeno i gdje su žene po konstituciji sitnije, stopa poroda carskim rezom iznosi 27,3 posto. Također, operativni vaginalni porod, koji zahtijeva forceps ili vakuum, dva puta je rizičniji nego prirodni, dok je carski rez deset puta opasniji.

"Riječ je o vjerovanju da je to najbezopasniji način porođaja, no malo je žena svjesno da je smrtnost nakon carskog reza deset puta veća nego kod rađanja prirodnim putem", objasnio je prof. Herman Haller, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Porod kirurškim putem ne znači nužno da se i sljedeće bebe trebaju roditi na isti način. Otprilike 70 posto vaginalnih poroda nakon što je prvo dijete rođeno carskim rezom, uspije.

Rezultati će biti objavljeni u sljedećem broju časopisa The Lancet.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!