Nije neka novost da ako jedete previše slatke hrane, udebljat ćete se i povećati rizik od srčanog udara
No ovo možda pada u vodu, barem ako ćete pročitati rezultate novog istraživanja, koje kaže da ako jedete čokoladu pet puta tjedno, možete smanjiti rizik od srčanog udara, a da stvar bude šokantnija to vrijedi za – pretile osobe!
Počastite se tamnom čokoladom
Istraživanje koje je prezentirala organizacija American Heart pokazalo je da pretili ljudi zapravo uopće ne jedu čokoladu, a znanstvenici kažu da bi se trebali “počastiti” barem pet puta tjedno. Zašto? Minimalno prerađena tamna čokolada povezana je s dobrim stanjem srca zbog antioksidansa koji se u njoj nalaze, a dobro utječu na “loš kolesterol”.
Sadrži i sastojke koji smanjuju krvni tlak, pojačavaju cirkulaciju pa samim time i smanjuju rizik od začepljenja žila.
Potvrđeno je ono čemu smo se nadali: Crno vino i čokolada usporavaju starenje!
Znanstvenicima je zapravo začuđujuća činjenica da ove pozitivne stvari djeluju samo kod onih koji imaju preveliku tjelesnu masu i tjelesni indeks masnoća. Objašnjavaju to činjenicom da su pretili ljudi pod velikim rizikom od srčanog udara, pa čak i mala doza tamne čokolade sa svim svojim dobrim svojstvima kod njih djeluje jako dobro!
Foto: Shutterstock
N.C.