Kalcij je neophodan je za izgradnju kosti i zubi, zgrušavanje krvi i prijenos živčanih impulsa. Međutim, najpoznatija uloga kalcija je prevencija osteoporoze.
Kalcij se ne može proizvesti u tijelu pa ga zato moramo uzimati hranom. Iako je široko zastupljen u namirnicama, u današnje vrijeme mnogima nedostaje kalcija zbog “moderne” prehrane. Apsorpciju kalcija otežava masna hrana, a natrij (sol), kofein i fosfati iz gaziranih pića povećavaju izlučivanje kalcija iz organizma.
Prema smjernicama, čovjek bi trebao tijekom dana u organizam unijeti oko 1 000 mg kalcija što će osigurati manji rizik od nastanka raznih bolesti od kojih je možda najozbiljnija upravo osteoporoza.
10 iznenađujućih činjenica o mrkvi
Ako govorimo o unosu kalcija putem hrane, dobro će poslužiti organski tofu, sardine, raštika i sjemenke sezama. Ova hrana pruža sastojke koje vaše tijelo treba za zdrave kosti. Raštika, na primjer, osim kalcija vašem će organizmu dati i vitamin K i magnezij, dok će sardine spriječiti upalne procese, dati omega-3 masne kiseline i vitamin D.
Hrana bogata kalcijem:
- Mlijeko
- Posni sir
- Sok od naranče
- Losos i skuša
- Brokule
- Suhe smokve
- Kelj
- Morska trava
- Sve vrste graha
- Bademi
- Zeleno lisnato povrće
Ako želite unositi kalcij putem dodataka prehrani, birajte one koji vašem organizmu daju isto što i navedene namirnice.
A. A.