Zdravlje kože

Što učiniti s mrljama od sunca?

Hiperpigmentacija je poremećaj boje kožeokarakteriziran tamnim područjima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože. Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju.

Hiperpigmentacije nastale djelovanjem sunca dana su vrlo česte. Razlog je tome što se ne provodi dovoljno fotozaštita kože lica. Vrlo često se koža lica izlaže suncu bez ikakove kreme koja ima zaštitni faktoro u sebi, ili se primjenjuju kreme koja imaju vrlo nizak zaštitni faktor 6 ili 7 i koža se izlaže jakom suncu.

Vrlo često se koža sunča tijekom podnevna kada su sunčeve zrake najintenzivnije, a znojenje i kupanje uklanjaju zaštitne proizvode s kože i koža nije zaštićena.

Pigmentacije mogu nastati i na upalnim promjenama na koži, tj. ako se  akne, ili neke ozljede kože izlože suncu mogu nastati tamnije mrlje, pa se ne preporučuje sunčati ako upalni procesi na koži lica nisu izliječeni. Hiperpigmentacije od sunca liječe se tijekom hladnijeg doba godine različitim kemijskim medicinskim pilinzima, laserskim postupcima a tijekom ljeta je važno nanositi kremu sa  zaštitnim faktorom 50 već ujutro i imati ju na licu bez obzira da li se boravi vani ili ne, jer je znanstveno potvrđeno da i obično dnevno svjetlo može poticati da pigmentacije budu izražajnije i tamnije.

Bijele mrlje, vertikalne linije, crvenilo… Kako izgled nokta može otkriti jeste li zdravi

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo