Istraživanje je pokazalo kako svaka deseta vrećica za višestruku upotrebu ima E.coli bakteriju
Vrećice za višekratnu upotrebu ne bi se trebale nalaziti na vašem kuhinjskom stolu, tvrdi rd.com navodeći novo istraživanje kojim je potvrđeno kako su ovakve vrećice pune bakterija.
Dr. Sorana Segal-Maurer tvrdi kako većina ljudi ne pere ovakve vrećice niti kategorizira namirnice kada ih sprema. Tako bi, na primjer, u jednoj trebalo biti povrće, u drugoj meso, a u trećoj suhe namirnice.
Cleveland klinika dokazala je kako jedna vrećica koja sadrži sve navedene namirnice može uzrokovati kontaminaciju različitih tipova bakterija, a osim toga, budući da je nosite sa sobom svugdje, vjerojatno je da već dosta bakterija ima i sama vrećica. Iz tog razloga, predlaže se izbjegavanje odlaganja takve vrećice na stol.
Koliko su ove vrećice opasne, pokazalo je istraživanje koje je analiziralo vrećice kupaca iz Kalifornije i Arizone te utvrdilo kako svaka deseta ima E.coli bakteriju.
“Kod osoba koje su koristile vrećicu koju nisu oprali nakon upotrebe već su je spremili u auto, količina bakterija za deset se puta povećala”, tvrdi dr. Segal-Maurer.
Dobra vijest je da su osobe koje su oprale svoju vrećicu, za 99 posto smanjile mogućnost pojave bakterije.
Do čiste vrećice uz ove savjete
Dr. Segal-Mauer povodom toga predlaže nekoliko savjeta kako svaku višekratnu vrećicu održati čistom i bez bakterija.
Prvi korak bilo bi svakodnevno pranje i sušenje vrećice za kupnju, a pospremati bi ih se trebalo na neko hladno mjesto, a ne vruće auto.
Prije spremanja mesa u takvu vrećicu, meso prvo spremite u plastičnu vrećicu. Uostalom, odvajajte različite namirnice u različite vrećice.
Vrećice za višekratnu upotrebu kategorizirajte na one koje koristite u kupovini namirnica i na one koje koristite za druge potrebe. Ukoliko u vrećicu koja je predviđena za namirnice stavite nešto drugo, operite vrećicu prije i poslije upotrebe, predlaže.
M.V.
Foto: Shutterstock