Uz svježi tart od limuna s voćem nećemo pogriješiti kao izbor deserta.
Pripremite ovu divnu poslasticu čiji recept nam otkriva restoran Bota Šare.
Sastojci za 8 do 10 porcija:
Tijesto:
- 145 g neslanog maslaca (sobna temperatura)
- 81 g prosijanog šećera u prahu
- 1 tvrdo kuhani žumanjak
- 1 žumanjak
- 2.5 ml ekstrakta vanilije
- 225 g prosijanog brašna
- 2 g soli
Zanimljiva torta od vanilije postat će vam omiljeni vikend-kolač
Krema:
- 3 cijela jaja
- 3 žumanjka
- 150 g šećera
- korica jednog limuna
- 160 ml soka od limuna
- 140 g neslanog maslaca izrezanog na kockice
- 125 ml punomasnog kiselog vrhnja
Priprema:
Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa.
Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju zatim dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini.
Dodati brašno i sol smjesi i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata dok se ne stisne.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti u razvaljenog tijesto u kalupu s pomičnim dnom. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak još 30 min.
Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva, ubaciti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 minuta dok rubovi ne počnu dobivat smeđu boju. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na sobnoj temperaturi.
Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutit jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 min. Maknuti kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ostaviti da se ohladi i stisne, oko 2 sata.
Ukrasiti voćem po želji.
Kolač od jagoda koji možete pripremati baš svaki dan – recept ne može biti jednostavniji
M. P.
Foto: Arhiva, Shutterstock