Kolačići madeleines su jedna od najpoznatijih francuskih poslastica – najukusniji su kada su potpuno svježi i kada se jedu topli.
Mekani, fantastičnog mirisa i nevjerojatnog okusa, madeleines će vas oduševiti.
SASTOJCI:
- 110 g maslaca + 3 žlice maslaca
- 130 g šećera
- 130 g brašna + 1 žlica brašna
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1 žlica cijeđenog soka limuna
- 1 žlica korice limuna
- šećer u prahu
Nešto ovako ukusno dugo nismo probali – kolač od maka i naranče
PRIPREMA:
Rastopite maslac u tavi. Pokušajte dobiti smđu boju maslaca, ali morate dobro paziti da ne zagori. Najbolje da ga maknete s vatre dok je još svijetle boje, kad se krene stvarati pjena.
Ostale suhe i mokre sastojke pripremite u dvije zdjele. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno i šećer i ostavite sa strane. U drugoj zdjeli istucite dva jaja s ekstraktom vanilije, soli, limunovim sokom i koricom. Miješajte dok ne dobijete pjenušavu smjesu.
Sada pomiješajte suhe i mokre sastojke. Dodajte jaja u brašno i lagano promiješajte. Dodajte rastopljeni maslac i nastavite miješati oko jedne minute.
Prekrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat, a najbolje preko noći.
Sada pomiješajte preostale tri žlice maslaca i žlicu brašna. Odabrane kalupe premažite tom mješavinom i kalupe stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Punite kalupe smjesom – 1 žlica bi trebala biti dovoljna, ali prilagodite veličini kalupa.
Madeleines kolačiće pecite oko 8 minuta i provjerite kako napreduju te pecite još 5 minuta. Kada počnu dobivati boju i lagano se napuhnu, onda su pečeni. Polako ih izvadite iz kalupa.
Malo ih ohladite i po želji posipajte šećerom u prahu.
Oblak torta: Desert kao stvoren za nedjeljni ručak koji trebate pripremiti dan ranije
Dobar tek!
M. P.
Foto: Shutterstock