Savjet Svjetske zdravstvene organizacije koji preporuča unos najmanje 400 g voća i povrća dnevno kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema
Temperature su u porastu, a s njima i želja za mršavljenjem i fit formom. No, dokazano je nebrojeno puta kako instant dijete nikad ne djeluju, kao ni one restriktivne. Ako ograničite svoje kalorije daleko ispod preporučenog i živite na kuhanoj piletini i riži, možda ćete smršavjeti, ali bit ćete nezadovoljni. A kad počnete normalno jesti, velika je vjerojatnost da će se kile vratiti.
Korištenjem zamjena za sol smanjit ćete rizik od visokog tlaka za 40 posto
Nutricionistica Aneequa Godart otkrila je ekskluzivno za Mirror koje je najbolje voće i povrće koje biste trebali probati ako želite smršaviti, a pritom uživati u hrani. Ovo je njezin popis pobjednika:
1. Celer
Ovo povrće sadrži samo 15 kalorija na 100 grama, a također je dobar izvor antioksidansa poput beta karotena i flavonoida koji su povezani sa smanjenjem upale u probavnom sustavu, pa čak i prevencijom raka. Pomaže i u regulaciji tjelesne težine.
Prvi na mom popisu voća i povrća za mršavljenje je celer. Često ga se hvali zbog njegovog učinka ‘negativnih kalorija’, što znači da vaše tijelo može sagorjeti više kalorija probavljajući ga nego što unese kad ga pojede, naglasila je Godart.
2. Jabuke
Godart je nahvalila i ovo voće kao pomoćnika u mršavljenju. Jabuke su bogate dijetalnim vlaknima i pektinom, koji pomažu u regulaciji apsorpcije masti u tijelu. Sadrže mnogo vlakana, a na 100 grama imaju oko 50 kalorija. Zbog velikog udjela vlakana daju duži osjećaj sitosti i pomažu u kontroli apetita.
3. Bobičasto voće
Jagode, borovnice i maline imaju malo šećera, ali puno antioksidansa i vlakana, što ih čini savršenim za zadovoljenje želje za slatkim kada ste u režimu mršavljenja. Ovisno o vrsti, sadrže oko 50 kalorija na 100 grama.
4. Povrće bez škroba
Nutricionistica preporučuje da u prehranu dodate povrće bez škroba poput brokule, cvjetače i krastavaca.
Ova hrana ima visok sadržaj vode i vlakana što može pomoći u postizanju osjećaja sitosti i smanjenju ukupne potrošnje kalorija, savjetuje Godart.
Preporuka stručnjaka je da svaki dan pojedete najmanje pet porcija raznog voća i povrća. Ovo je temeljni savjet Svjetske zdravstvene organizacije koji preporuča unos najmanje 400 g voća i povrća dnevno kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.
N. M.