Ovo morate znati prije nego počnete piti magnezij - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo morate znati prije nego počnete piti magnezij

Tijelo treba magnezij jer on utječe na gotovo sve funkcije u organizmu. Ne unosite li ga dovoljno hranom, trebat će vam suplementi, no i tu treba biti oprezan

Magnezij je jedan od važnijih minerala u našem tijelu. Odličan je za čišćenje crijeva te je ključan za mnoge vitalne procese u našem tijelu. Među njima su i pravilniji rad srca, mišića, lakše se nosimo sa stresom, ublažuje glavobolju…

Povećani unos magnezija može pomoći protiv gubitka pamćenja povezanog sa starenjem, smanjuje iscrpljenost i umor, održava kosti i zube zdravima te ima ulogu u sintezi proteina i diobi stanica.

Vitamin C ne štiti od prehlade, multivitamini ničem ne služe… I još 3 važne istine o vitaminima

Kako održati razinu magnezija?

Magnezija ima u zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, smeđoj (integralnoj) riži, mliječnim proizvodima, sjemenkama, mesu, morskim plodovima i ribi. 

Iako se nalazi u brojnim namirnicama, mnogi pate od manjka magnezija, a u rizičnoj su skupini osobe starije od 70 godina i mlade djevojke. Taj se nedostatak može nadoknaditi suplementima, no prije toga trebate znati sljedeće:  

1. Koliko magnezija trebamo?

On se prirodno nalazi u kostima, mišićima i stanicama, a odraslima je potrebno od 300 do 350 miligrama magnezija u danu. 

Shutterstock

Za nedostatak ovog minerala krivi su alkohol, kava, pretjerano znojenje, previše soli, kronični stres i neki lijekovi. Dođe li do manjka, početi ćemo osjećati opću slabost, grčeve u mišićima, glavobolju, mučninu i umor.

2. Zašto uzimati suplemente?

Radi se o ključnom elektroliti koje tijelo treba i koji utječe na skoro sve funkcije u organizmu. Aktivira enzime koji kontroliraju probavu, apsorpciju proteina,, masnoća i ugljikohidrata.

Postoje i grupe ljudi koji su u rizičnoj skupini od manjka magnezija, a između ostalog se to odnosi na one koji imaju bolesti želuca, dijabetes ili su ovisni o alkoholu. Njima trebaju suplementi kakao bi održali dovoljnu razinu magnezija.

Biljna prehrana je najbolja… ili ipak nije?

3. Kako uzimati magnezij?

Za najbolje rezultate, potrebno ga je uzimati uz hranu jer će se tako bolje apsorbirati i smanjit će se šanse da se jave nuspojave, poput boli u trbuhu. Nutricionistica Stephanie Schiff, dodaje kako neke studije savjetuju da se suplement uzima navečer jer će pomoći kod opuštanja mišića i potaknuti dobar san

4. Možete li se predozirati?

U razumnim dozama su suplementu sigurni za sve, a predoziranje magnezijem je rijetko. Simptomi su proljev i bol u trbuhu. Ipak, i dovesti do fatalnog ishoda bez liječenja. Osobe koje imaju problema sa srcem ili bubrezima, trebaju prije upotrebe porazgovarati s liječnikom. 

Shutterstock

5. Smije li se kombinirati?

Budite oprezni jer on može ometati apsorpciju drugih minerala. Ako uzimate kalcij ili cink, magnezij koristite u drugo doba dana. Može biti kontraindiciran i s upotrebom lijekova koji razrjeđuju krv, tableta za dijabetes i diuretika. Svakako prije upotrebe porazgovarajte sa svojim liječnikom.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo