Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vitamin C ne štiti od prehlade, multivitamini ničem ne služe… I još 3 važne istine o vitaminima

Shutterstock

Trošimo li novac bez pravog razloga na vitamine?

Mogu li vitamini i naštetiti zdravlju? Evo nekoliko činjenica koje stručnjaci žele da imate na umu…

Mit: Multivitamini jednostavno pomažu!

Prije stotinjak godina sigurno nije bilo neobično da ljudi pate od manjka vitamina, ali danas za to postoje stvarno male šanse. Većina pakiranih namirnica, poput voća, je obogaćene vitaminima, a istina je da bismo ih možda trebali jesti i više. Istina je također da multivitamini nisu dobra zamjena za hranu.

“Multivitamini možda imaju 20-ak sastojaka, ali biljke imaju stotine korisnih komponenti. Ako uzimate samo vitamine, propuštate puni prirodnih sastojaka koji bi doprinijeli zdravlju.“, smatra dr. Marian Neuhouser, sa istraživačkog centra u Seattleu.

Mit: Multivitamin može nadomjestiti lošu prehranu

Osiguranje za zdravlje u jednoj piluli? Bilo bi super da je moguće… Jedna se studija bavila proučavanjem 160 000 sredovječnih žena i utjecajem multivitamina na zdravlje. Naknadno se zaključilo kako žene koje su uzimale multivitamine nisu ništa zdravije od onih koje to nisu radile, kada su u pitanju bolesti poput raka, bolesti srca i mozga.

10 fantastičnih ideja kako svakodnevno koristiti kurkumu!

“Čak niti žene koje ne jedu kvalitetno nisu dobile preveliku pomoć od vitamina“, zaključuje autor studije dr. Dr. Neuhouser

Mit: Vitamin C pobjeđuje prehladu

Dobitnik Nobelove nagrade 1970. godine, Linus Pauling, je popularizirao ideju kako vitamin C pomaže u borbi protiv prehlade. Ipak, prije sedam godina su stručnjaci analizirali brojne studije provedene na ovu temu i na kraju zaključili kako prethodni navodi nisu istiniti.

Ovaj nutrijent bi vam mogao pomoći pri smanjivanju simptoma prehlade.

Mit: Vitamini mogu prevenirati bolesti srca

U jednom su se trenutku znanstvenici posebno nadali kako vitamini B, C, E i  beta karoten mogu prevenirati bolesti srca sprečavajući nastanak plaka, ali na žalost, sve te nade se nisu pretvorile u stvarnost. Analizom vitamina E se zaključilo kako ne smanjuje rizik za razvojem srčanih oboljenja, a za beta karoten se shvatilo kako ne samo da ne pomažu već mogu povećati šansu za oboljenja.

Jedna se stvar pokazala obećavajućom a to je koenzim CoQ10 koji bi mogao igrati ulogu u prevenciji srčanih oboljenja. No umjesto da uzimate tablete, sve što je potrebno potražite u namirnicama!

Koje namirnice ostavljaju mrlje na zubima?

Mit: Vitamini štite od nastanka raka

Znanstvenici znaju kako nestabilne molekule koje se nazivaju slobodni radikali mogu oštetiti DNA i tako povećati rizik za razvoj raka. Također znaju da antioksidanti mogu stabilizirati slobodne radikale, zbog čega oni postaju manje opasni. No, istraživanja do danas nisu potvrdila da će od pilule s vitaminom išta biti bolje…

Studije koje su se provodile nisu dokazale da osobe koje piju vitamine imaju bolju zaštitu od nastanka raka.

A: A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo