Cink je esencijalan za dobro zdravlje, ali što se događa kada ga unosite previše? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Cink je esencijalan za dobro zdravlje, ali što se događa kada ga unosite previše?

Shutterstock

Što je zapravo cink i koliko vam je potrebno? Koji su znakovi upozorenja da konzumirate previše? Trebate li ga uopće uzimati?

Iako je cink neophodan za dobro zdravlje, tanka je linija između dovoljnog unosa i prevelikog unosa.

Zašto je cink važan?

Cink je mineral u tragovima koji se nalazi u stanicama cijelog tijela. Ova esencijalna hranjiva tvar ključna je u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući imunološku funkciju, zacjeljivanje rana, sintezu DNK i pravilan rast i razvoj. Cink također podržava metabolizam pomažući više od 300 enzima u tijelu da pravilno obavljaju svoj posao, od razgradnje hrane do izgradnje bjelančevine. Osim toga, cink može pomoći u zaštiti zdravlja vaše kože od štetnih ultraljubičastih zraka sunca i smanjiti rizik od raka kože. Nedostatak cinka može utjecati na vašu sposobnost okusa i mirisa.

Shutterstock

Koliko nam je cinka potrebno?

Količina cinka koja vam je potrebna varira ovisno o spolu i životnoj dobi. Preporučuje se 11 miligrama dnevno za odrasle muškarce i 8 miligrama za odrasle žene. Trudnicama i dojiljama potrebno je 11 odnosno 12 miligrama za podršku razvoju fetusa i proizvodnji mlijeka. Bitno je napomenuti da ove preporuke uključuju unos cinka iz svih izvora, uključujući hranu, pića i dodatke prehrani.

5 najboljih napitaka za dijabetes bogatih antioksidansima, a preporučuju ih stručnjaci

Shutterstock

Trebate li uopće dodatak cinka?

Hoće li vam koristiti dodatak cinka ovisi o različitim čimbenicima, kao što su prehrana, zdravstveno stanje i način života. Na primjer, oni koji slijede vegansku ili vegetarijansku prehranu mogu imati koristi od uzimanja dodatka cinka. To je zato što biljni izvori cinka – poput graha, orašastih plodova i cjelovitih žitarica – sadrže fitate, što ih čini manje bioraspoloživim od izvora životinjskog podrijetla.

Dodaci cinka mogu biti potrebni onima s gastrointestinalnim poremećajima, poput Crohnove bolesti, ili autoimunim bolestima poput celijakije. Također, oni koji često konzumiraju alkohol često imaju nizak status cinka jer alkohol remeti apsorpciju cinka, objasnila je za EatingWell registrirana dijetetičarka Caroline Young.

shutterstock

Možete li uzimati previše cinka?

Kronična toksičnost cinka može ometati apsorpciju bakra, što dovodi do nedostatka bakra i neuroloških simptoma kao što su utrnulost i slabost. Kako biste spriječili štetne učinke i održali cjelokupno zdravlje i dobrobit, najbolje je unositi cink iz uravnotežene prehrane i izbjegavati prekomjerne nadomjestke osim ako savjetuje zdravstveni djelatnik.

Iako je cink doista koristan kada ste bolesni ili se osjećate iscrpljeno, prekomjerni unos hranom, dodacima prehrani i lijekovima može dovesti do štetnih učinaka na zdravlje.

Shutterstock

Znakovi i simptomi da uzimate previše cinka

Iako je cink ključan za razne tjelesne funkcije, prevelika konzumacija može dovesti do štetnih učinaka. Ti simptomi manifestiraju se kao:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Vrtoglavica
  • Glavobolje
  • Nedostatak apetita
  • Gastrointestinalni distres

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo