Neke je namirnice sigurno jesti sirove. Na primjer, mrkva ili butternut tikva i špinat u smoothieju. Drugu hranu, međutim, nikada ne biste smjeli jesti sirovu jer može biti teško probavljiva ili sadrži toksine od kojih se možete razboljeti.
INSIDER je sastavio popis od namirnica koje nikako ne smijete jesti sirove.
Sirovi krumpir može iritirati vaš gastrointestinalni sustav
Krumpir je škrob koji, kada se jede sirov, može izazvati nadutost i druge gastrointestinalne probleme, rekla je za INSIDER Gabby Geerts, registrirana dijetetičarka u Green Chefu.
Sirovi krumpir također može razviti opasne toksine kada se čuva na toplim mjestima. Stoga krumpir treba kuhati kako bi se teško probavljivi škrob razgradio i učinio lakšim za probavu.
Sirove kamenice mogu biti opasne za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom
Iako nisu neposredan i definitivan uzrok toksičnosti, sirove kamenice predstavljaju visok rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Svi koji su pod rizikom od imunosupresije, trudnice i mala djeca ne bi trebali jesti sirove kamenice ni pod kojim okolnostima.
Pijenje nepasteriziranog mlijeka može biti opasno za vaše zdravlje
Sirovo mlijeko nije sterilizirano, što znači da postoji mogućnost da sadrži E. coli ili salmonelu.
Mlijeko koje kupujete u dućanu sterilizirano je toplinom kako bi se ubili štetni patogeni i druge bakterije.
Oprez: Ljeti vrebaju infekcije izazvane hranom
Jedenje sirovog brašna u bilo kojem obliku može vas razboljeti
Konzumacija sirovog brašna – uključujući sirovo brašno umiješano u tijesto za kekse ili tijesto za kolače – potencijalno može uzrokovati mučninu jer uznemirava želudac.
Nekuhano brašno u tijestu ili tijestu moglo bi sadržavati E. coli, koja ako se ne peče na visokim temperaturama, može dovesti do mučnine, povraćanja ili proljeva.
Konzumiranje sirovog graha može dovesti do simptoma sličnih trovanju hranom
Sirovi grah sadrži tvar fitohemaglutinin, koji je otrovni biljni protein koji se posebno nalazi u crvenom grahu. Konzumacija fitohemaglutinina može dovesti do “mučnine, povraćanja, proljeva” ili kombinacije ta tri inače poznata kao “gastroenteritis”, odnosno želučana gripa.
Gorki bademi mogu biti smrtonosni unatoč svojoj reputaciji kao ljekovitim
INSIDER piše kako, iako se za gorke bademe kaže da liječe kašalj, grčeve mišića i/ili opću bol, ne postoje konkretne studije koje bi to sugerirale.
Nekuhani ili neprerađeni gorki bademi sadrže cijanovodičnu kiselinu, koja ako se proguta u dovoljno velikim količinama može biti toksična i potencijalno smrtonosna. Samo sedam do 10 gorkih badema potencijalno bi moglo biti smrtonosno za dijete, a 12 do 70 je zabilježeno kao smrtonosno za odraslu osobu.
Sirovi patlidžan može izazvati brojne probleme
Prema Institutu za istraživanje permakulture, jedan sirovi patlidžan sadrži otprilike 11 miligrama solanina, alkaloida koji u većim količinama može biti otrovan.
Iako biste morali pojesti značajnu količinu sirovog patlidžana da bi učinci bili smrtonosni, jedenje sirovog patlidžana još uvijek može dovesti do mučnine, povraćanja i proljeva.
Konzumiranje sirove ili nedovoljno pečene peradi može dovesti do trovanja hranom
Dvije su glavne vrste bakterija koje vas izlažu visokom riziku od trovanja hranom mesom peradi: kampilobakter i salmonela.
Ove bakterije obično kontaminiraju svježu perad tijekom klanja. Ako ih ima, ostat će prisutni dok se ne skuhaju jer proces zagrijavanja općenito ubija bakterije.
Sirove gljive teško je pravilno probaviti
Gljive sadrže spoj koji se zove hitin, a koji tijelo vrlo teško probavlja. Hitin se razgrađuje u procesu kuhanja, omogućujući probavu i apsorpciju hranjivih tvari.
Sirova jaja mogu nositi salmonelu
Kako bi se osiguralo da je bakterija salmonele ubijena, jaja se moraju kuhati na sigurnoj temperaturi. Ako recept zahtijeva sirova jaja, koristite pasterizirana jaja ili proizvod od jaja.
Klice mogu biti prepune bakterija
Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, bakterije mogu prodrijeti u sjemenke klica prije nego što uopće izrastu. Ako se to dogodi, bakterije se mogu vrlo teško isprati i mogu izazvati bolest ako se pojedu.
H. A.