Namirnice koje nikako ne biste trebali jesti sirove - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Namirnice koje nikako ne biste trebali jesti sirove

Neke je namirnice sigurno jesti sirove. Na primjer, mrkva ili butternut tikva i špinat u smoothieju. Drugu hranu, međutim, nikada ne biste smjeli jesti sirovu jer može biti teško probavljiva ili sadrži toksine od kojih se možete razboljeti.

INSIDER je sastavio popis od namirnica koje nikako ne smijete jesti sirove.

Shutterstock

Sirovi krumpir može iritirati vaš gastrointestinalni sustav

Krumpir je škrob koji, kada se jede sirov, može izazvati nadutost i druge gastrointestinalne probleme, rekla je za INSIDER Gabby Geerts, registrirana dijetetičarka u Green Chefu.

Sirovi krumpir također može razviti opasne toksine kada se čuva na toplim mjestima. Stoga krumpir treba kuhati kako bi se teško probavljivi škrob razgradio i učinio lakšim za probavu.

Shutterstock

Sirove kamenice mogu biti opasne za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom

Iako nisu neposredan i definitivan uzrok toksičnosti, sirove kamenice predstavljaju visok rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Svi koji su pod rizikom od imunosupresije, trudnice i mala djeca ne bi trebali jesti sirove kamenice ni pod kojim okolnostima.

Shutterstock

Pijenje nepasteriziranog mlijeka može biti opasno za vaše zdravlje

Sirovo mlijeko nije sterilizirano, što znači da postoji mogućnost da sadrži E. coli ili salmonelu.

Mlijeko koje kupujete u dućanu sterilizirano je toplinom kako bi se ubili štetni patogeni i druge bakterije.

Shutterstock

Oprez: Ljeti vrebaju infekcije izazvane hranom

Jedenje sirovog brašna u bilo kojem obliku može vas razboljeti

Konzumacija sirovog brašna – uključujući sirovo brašno umiješano u tijesto za kekse ili tijesto za kolače – potencijalno može uzrokovati mučninu jer uznemirava želudac.

Nekuhano brašno u tijestu ili tijestu moglo bi sadržavati E. coli, koja ako se ne peče na visokim temperaturama, može dovesti do mučnine, povraćanja ili proljeva.

Shutterstock

Konzumiranje sirovog graha može dovesti do simptoma sličnih trovanju hranom

Sirovi grah sadrži tvar fitohemaglutinin, koji je otrovni biljni protein koji se posebno nalazi u crvenom grahu. Konzumacija fitohemaglutinina može dovesti do “mučnine, povraćanja, proljeva” ili kombinacije ta tri inače poznata kao “gastroenteritis”, odnosno želučana gripa.

Shutterstock

Gorki bademi mogu biti smrtonosni unatoč svojoj reputaciji kao ljekovitim

INSIDER piše kako, iako se za gorke bademe kaže da liječe kašalj, grčeve mišića i/ili opću bol, ne postoje konkretne studije koje bi to sugerirale.

Nekuhani ili neprerađeni gorki bademi sadrže cijanovodičnu kiselinu, koja ako se proguta u dovoljno velikim količinama može biti toksična i potencijalno smrtonosna. Samo sedam do 10 gorkih badema potencijalno bi moglo biti smrtonosno za dijete, a 12 do 70 je zabilježeno kao smrtonosno za odraslu osobu.

Shutterstock

Sirovi patlidžan može izazvati brojne probleme

Prema Institutu za istraživanje permakulture, jedan sirovi patlidžan sadrži otprilike 11 miligrama solanina, alkaloida koji u većim količinama može biti otrovan.

Iako biste morali pojesti značajnu količinu sirovog patlidžana da bi učinci bili smrtonosni, jedenje sirovog patlidžana još uvijek može dovesti do mučnine, povraćanja i proljeva.

Shutterstock

Konzumiranje sirove ili nedovoljno pečene peradi može dovesti do trovanja hranom

Dvije su glavne vrste bakterija koje vas izlažu visokom riziku od trovanja hranom mesom peradi: kampilobakter i salmonela.

Ove bakterije obično kontaminiraju svježu perad tijekom klanja. Ako ih ima, ostat će prisutni dok se ne skuhaju jer proces zagrijavanja općenito ubija bakterije.

Shutterstock

Sirove gljive teško je pravilno probaviti

Gljive sadrže spoj koji se zove hitin, a koji tijelo vrlo teško probavlja. Hitin se razgrađuje u procesu kuhanja, omogućujući probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

Shutterstock

Sirova jaja mogu nositi salmonelu

Kako bi se osiguralo da je bakterija salmonele ubijena, jaja se moraju kuhati na sigurnoj temperaturi. Ako recept zahtijeva sirova jaja, koristite pasterizirana jaja ili proizvod od jaja.

Shutterstock

Klice mogu biti prepune bakterija

Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, bakterije mogu prodrijeti u sjemenke klica prije nego što uopće izrastu. Ako se to dogodi, bakterije se mogu vrlo teško isprati i mogu izazvati bolest ako se pojedu.

Shutterstock

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo