Dokazane dobrobiti akupunkture - liječi bol, ali i stres - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dokazane dobrobiti akupunkture – liječi bol, ali i stres

Shutterstock

Kao ključna komponenta tradicionalne kineske medicine, akupunktura se najčešće koristi za liječenje boli. Sve se više koristi za cjelokupno zdravlje, uključujući upravljanje stresom. Brojna su stanja i simptomi za koje je utvrđeno da akupunktura pomaže.

Tradicionalna kineska medicina objašnjava akupunkturu kao tehniku ​​za uravnoteženje protoka energije ili životne sile — poznate kao chi ili qi (chee) — za koju se vjeruje da teče kroz putove (meridijane) u vašem tijelu. Umetanjem igala u određene točke duž tih meridijana, praktičari akupunkture vjeruju da će se vaš protok energije ponovno uravnotežiti.

Nasuprot tome, mnogi zapadni praktičari vide akupunkturne točke kao mjesta za stimulaciju živaca, mišića i vezivnog tkiva.

Akupunktura je minimalno invazivna metoda za stimuliranje područja površine kože bogatih živcima kako bi se utjecalo na tkiva, žlijezde, organe i razne funkcije tijela. Svaka akupunkturna igla proizvodi sićušnu ozljedu na mjestu uboda, i iako je dovoljno mala da uzrokuje malo ili nimalo nelagode, to je dovoljan signal da tijelu da do znanja da mora reagirati. Taj odgovor uključuje stimulaciju imunološkog sustava, poticanje cirkulacije u tom području, zacjeljivanje rana i modulaciju boli, pojašnjava Paul Kempisty, licencirani akupunkturist s MS-om tradicionalne istočnjačke medicine.

Shutterstock

Zašto se koristi

Brojna su stanja i simptomi za koje je utvrđeno da akupunktura pomaže. Evo samo nekoliko:

  • alergije
  • tjeskoba i depresija
  • osteoartritis
  • kronična bol, često u vratu, leđima, koljenima i glavi
  • hipertenzija
  • nesanica
  • menstrualni grčevi i PMS
  • migrene
  • jutarnje mučnine
  • multipla skleroza
  • iščašenja
  • udarci

Istraživanja pokazuju da akupunktura može pomoći i u liječenju raka. Većina centara za rak sada uključuje akupunkturu u svoj standard skrbi.

Shutterstock

Rizici akupunkture

Rizici akupunkture su mali ako ju izvodi kompetentni, certificirani praktičar akupunkture koji koristi sterilne igle. Uobičajene nuspojave uključuju bol i manje krvarenje ili modrice na mjestima gdje su igle umetnute. Igle za jednokratnu upotrebu sada su standard u praksi, tako da je rizik od infekcije minimalan.

Akupunktura olakšava bol izazvanu kemoterapijom

Nije svatko dobar kandidat za akupunkturu.

Prije tretmana akupunkturom svakako recite liječniku ako imate pejsmejker. Akupunktura koja uključuje primjenu blagih električnih impulsa na igle može potencijalno ometati rad srčanog stimulatora.

Smatra se da neke akupunkturne točke potiču trudove, što može dovesti do prijevremenog poroda, tako da ova metoda nije za trudnice.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo