Akupunktura olakšava bol izazvanu kemoterapijom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Akupunktura olakšava bol izazvanu kemoterapijom

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako akupunktura može olakšati bol izazvanu određenim kemoterapijskim lijekovima protiv raka.

Tako lijekovi poput taksana te spojevi vinka alkaloida i platine mogu oštetiti periferne živce, osobito u nožnim listovima i stopalima, uzrokujući bolove u živcima ili poteškoće s hodanjem. Znanstvenici napominju kako trenutno ne postoji učinkovit tretman za spomenuto stanje pod nazivom periferna neuropatija izazvana kemoterapijom.

Akupunktrura, starokineska metoda liječenja bazira se na protoku energije kroz tijelo i stimulaciji određenih točaka na koži. Energetska neravnoteža odražava se kroz različite bolesti, a liječi se ubadanjem iglica na određene točke na tijelu ili na ušnoj školjci.

Akupunktura ima i svoja ograničenja. Postoje osobe na koje akupunktura ne djeluje, njihovo tijelo ne reagira na ovaj način liječenja. S obzirom da navedeni fenomen nije istražen, ne zna se o čemu ovisi odsutstvo pozitivnog djelovanja akupunkture kod nekih osoba. Još jedno ograničenje akupunkture je u tome što se njome ne mogu liječiti fizičke promjene u tijelu, razna iskrivljenja, napuknuća i lomovi.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Acupuncture in Medicine.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo