Kosa se pere svaki dan, jednom tjedno, što rijeđe...? Evo što kaže stručnjak - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kosa se pere svaki dan, jednom tjedno, što rijeđe…? Evo što kaže stručnjak

Shutterstock 1554522719

Više je razloga za svakodnevno pranje, ali i za odgodu pranja kose. Stručnjak kaže, sve ovisi o vašem tipu kože i kose

Jedna struja zalaže se za svakodnevno pranje kose, dok drugi tvrde da se ona tako češće masti i da ju treba prati što manje. Većina nas je ipak u prosjeku svakih nekolio dana. A što je zapravo najbolje? Odgovore je za Bestlifeonline dao dr. Steven Line, stručnjak za kozmetiku i predstavnik Američke udruge za kozmetiku.

Istaknuo je kako nepranje kose dulje od tjedan dana može biti jednako dobro kao i loše ovisno o tome kakvo vam je tjeme i kakav tip kose imate. Ističe kako ćete primijetiti sljedeće stvari:

1. Masno tjeme

Ono što ćete prvo primijetiti je povećana količina ulja na kosi, jer je tjeme imalo vremena proizvesti ta prirodna ulja. Kao rezultat, vidjtet ćeke neke promjene na teksturi kose – što može biti blagoslov ili prokletstvo – ovisi o tipu kose.

Shutterstock

Ako imate valovitu kosu, preskakanje pranja može pomoći jer će ojačati prirodnu teksturu dlake. Ali ako imate masno tjeme i kosu, nakupljanje ulja može samo pogoršati stvar pa će kosa izgledati masnije.

2. Snažnija dlaka

Kosa može pucati iz brojnih razloga, radi lošeg tretiranja, prehrane, stresa, ali i zdravstvenih problema… Dr. Line navodi kako često pranje kose može biti dodatan razlog.

Ako ju perete često, lišavate tjeme prirodnih ulja pa će ono biti suho, a dlaka sklona pucanju. Ako to radite rijetko, višak ulja na kosi može spriječiti pucanje, savjetuje.

Blistava koža, lijepa kosa, dobro zdravlje? Uz ovaj oraščić možete imati sve

3. Iziritirano tjeme

Kod većine će ljudi izbjegavanje pranja kose tjedan dana ipak ostavite negativne posljedice. Kao posljedica nakupljanja prljavština može doći do prevelikog razmnožavanja bakterija ili gljivica.

Ako je tjeme vlažno i na njemu se nalaze ostaci stanica mrtve kože, to može uzrokovati infekcije i neugodan miris. Čak i ispadanje kose može biti posljedica rijetkog pranja.

Shutterstock

Ako kosu ne perete dulje vrijeme na njoj, kao i na tjemenu će se nakupljati ulja, prljavštine i mrtva koža. To može dovesti do iritacije tjemena koje će svrbjeti i perutati se, navodi liječnik.

4. Nakupljanje ostataka proizvoda

Rjeđe pranje kose može biti korisno ako ne koristite puno proizvoda za oblikovanje kose. Međutim, ako koristite gel, pjene ili sprejeve, nepranje kose tjedan dana može dovesti do nakupljanja proizvoda na tjemenu i kosi.

To može otežati vašu kosu, čineći je dosadnom i beživotnom. Naravno, neki proizvodi za kosu posebno su dizajnirani za korištenje između pranja, uključujući suhe šampone, osvježavajuće sprejeve i neke proizvode za teksturu. Ipak, treba ih ukloniti s kose i tjemena.

N. M.

    Ordinacija preporučuje

    card-icon

    Zdravstveni adresar

    S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

    card-icon

    Baza bolesti

    Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

    Možda će vas zanimati i ovo