Na tragu velikog otkrića: Terapija protiv starenja koja može ozbiljno produžiti život - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Na tragu velikog otkrića: Terapija protiv starenja koja može ozbiljno produžiti život

Termin anti-age najčešće se koristi u beauty industriji ali prema novom istraživanju, postoji tržište u nastajanju za terapije i lijekove protiv starenja koji zapravo mogu produljiti život.

Studija objavljena u časopisu Nature istraživala je kako otkriti i manipulirati molekularnim procesima starenja.

Točnije, istraživači su istraživali proupalni protein nazvan interleukin-11 ili IL-11.
Razine IL-11 rastu u ljudskom tijelu kako starimo, a to pridonosi višim razinama upale, za koje se pokazalo da povećavaju rizik za niz problema, uključujući rak, dijabetes tipa 2, bolesti srca i demenciju.
Zbog toga istraživači vjeruju da ovaj protein može imati značajnu ulogu u tempu starenja.

Shutterstock

U ovoj studiji na životinjama miševi su liječeni lijekom protiv IL-11, lijekom koji inhibira učinke proteina IL-11, od 75. tjedna starosti (što je usporedivo s oko 55 godina kod ljudi) do njihove smrti. Istraživači su otkrili da su miševi liječeni lijekom protiv IL-11 pokazali srednje produženje životnog vijeka od 22,5 % kod mužjaka i 25 % kod ženki, prosječno živeći 155 tjedana u usporedbi sa 120 tjedana kod neliječenih miševa.

Osim toga, tretman je značajno smanjio smrtnost životinja povezanu s rakom i također smanjio različite bolesti povezane s fibrozom, kroničnom upalom i lošim metabolizmom, koje su uobičajene kod starijih pacijenata. Tretirani miševi također su pokazali poboljšanu funkciju mišića i bolje rezultate na mnogim mjerama slabosti. Važno je da su uočene samo minimalne nuspojave.

Shutterstock

Što radi IL-11?

Kako starimo, naša tijela nakupljaju stanična oštećenja iz različitih izvora — toksina iz okoliša, metaboličkih nusproizvoda i općeg trošenja. Ovo oštećenje pokreće zaštitni odgovor našeg imunološkog sustava, što uključuje proizvodnju upalnih proteina poput IL-11. U početku, ovaj upalni odgovor je koristan, jer pomaže popraviti štetu i zaštititi se od prijetnji. Međutim, kako starimo, ovaj proces može postati nereguliran. Naše stanice mogu proizvesti više IL-11 kao odgovor na kumulativno oštećenje starenjem ili bi mogle postati manje učinkovite u reguliranju njegove proizvodnje, kaže Joseph Mercola, certificirani liječnik osteopat obiteljske medicine.

Studija sugerira da bi se proizvodnja IL-11 mogla povećati i kao odgovor na druge promjene u našem tijelu povezane sa starenjem.

Na primjer, kako se naš metabolizam usporava i nakuplja više masnog tkiva, to može dodatno potaknuti povećanu proizvodnju IL-11, napominje Mercola.

Shutterstock

Dakle, kada smanjimo ove upalne signale (potiskujući protein IL-11), u biti smanjujemo snagu mnogih procesa koji ubrzavaju starenje.

Ova je studija pokazala da su inhibicijom IL-11 istraživači uspjeli ponovno uravnotežiti važne stanične putove. Vidjeli su poboljšanja u metabolizmu, smanjeno stanično starenje (što je kada se stanice prestanu dijeliti i počnu stvarati probleme), pa čak i reaktivaciju korisnih procesa poput ‘posmeđivanja’ bijelog masnog tkiva.

Ono što je posebno uzbudljivo je koliko su raširene dobrobiti ovog lijeka protiv IL-11. Istraživači su primijetili poboljšanja u više organa i sustava u tijelu.

To sugerira da ciljanjem na kroničnu upalu možemo istodobno riješiti mnoge aspekte starenja, kaže on.

I dok su rezultati studije obećavajući, važno je razumjeti da ova terapija protiv starenja – liječenje antitijelima protiv IL-11 – trenutno nije dostupna za ljudsku upotrebu, upozorava dr. Mercola.

Shutterstock

Proaktivni koraci protiv kronične upale

Ovi pristupi zahtijevaju opsežna klinička ispitivanja kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost kod ljudi prije nego što potencijalno mogu postati izborni tretmani.

20 namirnica koje vam mogu pomoći da zaustavite prerano starenje i ubrzate probavu

Ali postoje stvari koje možete učiniti da biste se osjećali mlađe.

Umjesto čekanja na farmaceutski pristup, preporučujem poduzimanje proaktivnih koraka za rješavanje upale u širem smislu kroz promjene prehrane i načina života, kaže dr. Mercola te kako biste usporili proces starenja, preporučuje protuupalnu dijetu, redovito izlaganje suncu kako bi se optimizirala proizvodnja vitamina D i stalnu tjelovježbu.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo