Kada zbog noćnog znojenja treba potražiti pomoć liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kada zbog noćnog znojenja treba potražiti pomoć liječnika

ShutterstockShutterstoc

Razlog noćnom znojenju može biti pretopla soba ili noćne more, no ponekad su uzroci puno opasniji. Neke bolesti i stanja imaju upravo znojenje kao jedan od simptoma

Nije rijetkost da se usred noći probudite potpuno mokri. U slučaju da se sjećate noćne more ili temperaturu, jasno vam je što je uzrok preznojavanju. No, može biti riječ i o nizu skrivenih razloga, a neki od njih zahtijevaju liječenje.

Tijekom noći se temperatura tijela i organizma mijenja, a regulira ga autonomni živčani sustav. Smatra se da se oko četiri sata ujutro temperatura kod nekih spušta pa naglo diže – što može biti uzrok noćnog znojenja.

Sanjate loše snove? Dvije uobičajene noćne more imaju i skriveno značenje

Kada je noćno znojenje normalno

Znojenje tijekom sna normalna je pojava kada je prostor, u kojem spavamo, iznimno topal ili ako se previše utoplimo. Uzrok mogu biti i pidžame materijala “koji ne diše”, poput poliestera.

Preznojavanje se može pojaviti i zbog noćnih mora koji potiču tjeskobu i napadaje panike u snu, a u slučaju da se noćne more ponavljaju iz noći u noć te ako je postoji mogućnost da su potaknute negativnim i vrlo stresnim događajem, razmislite o kontaktiranju liječnika.

Shutterstock

Noćno znojenje može biti uzrokovano i hormonalnim promjenama, pa je često kod žena u menopauzi. Istraživanje provedeno 2004. godine, a objavljeno u magazinu Annals of Family Medicine, uključivalo je 2.767 odraslih osoba, a pokazalo je kako se čak 41 posto njih se susreo s noćnim znojenjem tijekom prošlog mjeseca.

Njih 23% se preznojavalo samo tijekom spavanja, a u 18% posto osoba preznojavanje se pojavilo i tijekom dana. Najviše slučajeva pojavljivalo se kod osoba između 41 i 55 godina, i to kod žena. Osim toga, smatra se da se rizik od apneje, poremećaja spavanja, u početcima menopauze povećava i do 10 puta zbog gubitka ženskih spolnih hormona, estrogena i progesterona.

Akne, loš san, stalni umor, bolovi u trbuhu… Simptomi koji ukazuju da imate problem s hormonima

Ako patite od apneje, nije neobičo da dolazi do preznojavanja jer dolazi do poteškoća s disanjem. Ako se često budite s glavoboljama te sa suhim grlom i ako ste ostatak dana umorni i loše raspoloženi, postoji vjerojatnost da kratki period tijekom sna prestajete disati. 

Preznojavanje se može pojaviti i zbog konzumacije alkohola, pogotovo kod osoba koje inače imaju problema s hrkanjem i apnejom. Razlog tome je što alkohol opušta mišiće što pogoršava te probleme.

Shutterstock

Zdravstveni problemi koji mogu biti uzrok znojenja

  • Infekcije – najčešća infekcija čiji je simptom noćno preznojavanje je tuberkuloza, bakterijska infekcija koja zahvaća pluća. Ostali simptomi su umor, gubitak težine te krv u iskašljavanju. Osim tuberkuloze, mogući su uzrok druge bakterijske infekcije, poput endokarditisa
  • Lijekovi – najčešći lijekovi koji uzrokuju noćno znojenje su antidepresivi, no pokazalo se i kako lijekovi za regulaciju hormona, kao i oni za smanjivanje šećera te aspirin mogu biti uzrok.
  • Hiptertireoza – poremećaj rada štitnjače, uz umor i gubitak na težini, također utječe na pojačano znojenje.
  • Idiopatska hiperhidroza – poremećaj kod kojeg se znojenje pojavljuje samo po sebi. Nije simptom infekcije, neurološke ili krvožilne bolesti, a uzrokuje nekontrolirano i pojačano znojenje tijekom dana i noći. 
  • Hipoglikemija – jedan od simptoma niskog šećera u krvi je znojenje, a uz taj se simptom pojavljuje i vrtoglavica, zbunjenost i drhtavica.
  • Hodgkinova bolest – rak limfnog tkiva, čiji su simptomi, osim noćnog preznojavanja, i gubitak težine, umor te bezbolne otekline na područjima vrata, pazuha i prepona. Mogu se pojaviti i kašalj i zadihanost.

Liječnika posjetite ako vam noćno znojenje ometa san i ako se preznojeni budite svaku noć. Pogotovo je važno da posjetite liječnika ako se pojave drugi simptomi, poput vrućice i neobjašnjivog gubitka kilograma, odnosno drugih simptoma navedenih zdravstvenih stanja.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo