Zdravlje

Zdravlje

Akne, loš san, stalni umor, bolovi u trbuhu… Simptomi koji ukazuju da imate problem s hormonima

Vaši hormoni su vaše zdravlje, a kad se ta slika poremeti, sigurno ćete primijetiti simptome.

O važnosti hormonalne strukture i njenog balansa najčešće mislimo tek kada dođe do poremećaja i disfunkcije, a ona se najčešće vidi tek kod vanjskih simptoma. Problemi poput razdražljivosti, problematičnog tena, poremećaja u spavanju, umora i/ili apatije pa sve do disbalansa u libidu često svoj korijen nose u hormonalnoj strukturi pojedinca. Evo kako možete primijetiti da nešto nije u redu s hormonskom slikom. 

Povećan apetit i nakupljanje kilograma

Kada dođe do promjena u hormonskoj slici, posebno u menopauzi, možete nakupiti višak kilograma. Možete se samo osjećati loše radi pada razine estrogena i malo više jesti, ne mora se raditi o vječnoj promjeni u radu hormona. 

Gubitak kilograma 

Štitna žlijezda pomaže pri kontroli brzine pretvorbe hrane u energiju, a kada se proizvodi previše, ili premalo hormona možete manje jesti. Ako se radi o gubitku 8 kilograma a vama nije jasan uzrok, obratite se liječniku. 

Neredovita mjesečnica

Ako nekoliko mjeseci ne dolazi na vrijeme, možda se radi o promjeni u hormonskoj slici, a razlog može biti predmenopauza ali i nekih bolesti poput policističnih jajnika. 

Ovaj opasni rak sve više se otkriva dok je već kasno – obratite pažnju na 6 važnih simptoma

Problemi sa snom 

Ako ne spavate dovoljno, ili dobro, možda su odgovorni hormoni poput progesterona koji promiče dobar san. Manjak estrogena može uzrokovati znojenje tijekom noći i otežati miran san. 

Kronična pojava akni 

Ako se jave prije menstruacije to je normalno, ali ako ne nestaju cijeli mjesec, može u pitanju biti promjena u radu hormona. Višak muških hormona može uzrokovati da  žlijezde lojnice pretjerano rade i tako pogoduju nastanku akni. 

Suha koža 

Često se ovo stanje kao posljedica hormona događa tijekom menopauze kada se koža prirodno tanji i ne dobiva dovoljno vlage kao prije. Štitnjača može biti odgovorna ali je pametno posjetiti liječnika kako bi se otkrio pravi uzrok problema. 

Problemi s pamćenjem 

Stručnjaci nisu sigurni na koji to način hormoni utječu na mozak ali znaju da promjene u razini estrogena i progesterona mogu uzrokovati osjećaj maglice u mozgu i probleme s pamćenjem. Neki stručnjaci misle da estrogen može utjecati na rad neurotransmitera, a problemi s pamćenjem su posebno česti tijekom menopauze. 

Naša poznata nutricionistica otkrila 10 zdravih navika koje uvijek slijedi – evo što jede i što izbjegava

Problemi s trbuhom 

Kada dođe do promjene u razini estrogena i progesterona, može se primijetiti kako dolazi do promjena kod probavljanja hrane. Upravo zato prije mjesečnice možete imati proljev, bol u trbuhu a može se javiti i nadutost. 

Stalni umor 

Umor je jedan od čestih simptoma disbalansa hormona i možete biti stalno umorni. Ako štitnjača proizvodi premalo hormona, isto možete osjećati umor, a jednostavan test krvi to može otkriti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo