Psiha

Psiha

Naša poznata nutricionistica otkrila 10 zdravih navika koje uvijek slijedi – evo što jede i što izbjegava

Matija Habljak/Pixsell

Za prof. dr. sc. Dariju Vranešić Bender, kliničku nutricionisticu, kreativni proces nikada ne završava. U svemu traži nešto lijepo, kako na tanjuru tako i u umjetnosti, modi…

1. Doručak

Doručak je uvijek i bez iznimke prvi jutarnji obrok koji nikada ne izostavljam. Tu naviku imam oduvijek i uopće ne mogu zamisliti upuštanje u brojne dnevne obveze bez jutarnjeg obroka. I znanost je dokazala da osobe koje redovito doručkuju imaju bolju koncentraciju, bolja poslovna i akademska postignuća, lakše održavaju adekvatnu tjelesnu masu i rjeđe obolijevaju od kroničnih nezaraznih bolesti.

2. “Plant-based” prehrana

Nisam vegetarijanka, ali radije ću odabrati maštovita jela koja sadrže namirnice biljnog podrijetla nego meso i mesne prerađevine. Čini se da ćemo u budućnosti svi trebati češće posezati za biljnim izvorima hrane budući da je to zdravo i za nas i za naš planet.

3. Mediteranska prehrana

Imam sreću što sam i poslovno i privatno na izvoru vrhunskog ekstradjevičanskog maslinova ulja koje koristim u izobilju. Utjecaj dugotrajne i redovite konzumacije ovog ljekovitog ulja istražuje se u brojnim znanstvenim studijama koje pokazuju povoljan utjecaj na zaštitu od niza bolesti. Mediteranska prehrana kao tipičan oblik “plant-based” prehrambenog obrasca, vjerujem, ne treba dodatni marketing. Način života i prehrana (nekadašnjih) ljudi na Mediteranu optimalan je pristup za prevenciju bolesti i dugovječnost.

Reishi, maitake, shiitake, cordyceps… Što morate znati o ovim egzotičnim gljivama

4. Estetika

Vječna potraga za lijepim, kako na tanjuru tako i u umjetnosti, arhitekturi, modi, dizajnu…. nešto je čemu težim i što me ispunjava i zanima. A ako je um ispunjen, i tijelo ima veće šanse biti zdravo.

5. Kreativnost

Svaka nova ideja, svaki novi projekt, sve što nastane kao rezultat kreativnog djelovanja donosi veliko zadovoljstvo tijekom cijelog procesa. A na kraju uvijek dolazi neka nova ideja. Tako da kreativni proces zapravo nikada ne završava.

6. Tjelesna aktivnost

Nisam poklonik tjelovježbe visokog intenziteta, ekstremnih i adrenalinskih sportova. Smatram da je redovita tjelesna aktivnost iznimno bitna, ali isto tako da nije dobro forsirati ako tijelo to ne traži. Moj izbor su vježbe istezanja, joga, vožnja biciklom umjesto automobilom, skijanje, plivanje. Zimi manje, a tijekom ostatka godine više.

7. Prijatelji

Smatram da je jedna od zdravijih navika druženje s prijateljima i opušteni trenuci koji pune baterije za bezbrojne obveze i poslove.

8. Higijena misli

Svi smo svakodnevno izloženi prevelikoj količini informacija koje su nam potpuno nepotrebne i najčešće štetne za našu mentalnu higijenu. Iako je gotovo nemoguće izbjeći sve te silne nepotrebne informacije, ako više vremena provedemo u ranije navedenim aktivnostima, vjerojatno će biti manje vremena za izloženost bezvrijednim sadržajima koji vrebaju iz raznih ekrana. Ekrani nam nerijetko kradu i dragocjeno vrijeme koje bismo trebali provesti spavajući. Bez dovoljno sna nema ni bistrog uma ni energije za sve dnevne obveze. Osim toga, dovoljno sna štiti nas od pretilosti, dijabetesa te brojnih drugih bolesti. Trudim se spavati osam sati dnevno ili, kad to nije moguće, san nadoknaditi vikendom.

Karcinom debelog crijeva možete prevenirati prehranom! Slijedite 8 savjeta i smanjite rizik

9. More

Nastojim svaki slobodan trenutak provesti na moru jer vjerujem da morski zrak i more djeluju ljekovito u svakom smislu.

10. Dodaci prehrani

Redovito koristim razne dodatke prehrani, vitamin D obvezno tijekom jeseni, zime i ranog proljeća, a i razne druge pripravke, ovisno o životnim razdobljima i specifičnostima. Prirodni izvori omega-3 masnih kiselina, prirodni pripravci bogati hranjivim tvarima, pčelinji proizvodi, probiotici, vitamini, minerali, vlakna… korisne su tvari koje obogaćuju prehranu.

Foto: Igor Dugandžić /Matija Habljak/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo