Priroda nudi mnoštvo protuupalnih začina, no đumbir i kurkuma nalaze se visoko na popisu najkorisnijih za zdravlje
Upala u tijelu može postati kronična i dovesti do raznih zdravstvenih problema, osobito kako starimo. Srećom, priroda nudi mnoštvo protuupalnih začina, koji sadrže bioaktivne spojeve. Uključite li ih u prehranu, pogotovo nakon 40. godine, pomoći će u održavanju zdravog organizma.
Dr. Paul Daidone, zdravstvena trenerica i osnivačica Spices & Greens Joanna Wen te dr. Gretchen San Miguel, dr. med. i glavna medicinska službenica za Medi-Weightloss, otkrili su za Shefinds.com koja su to dva protuupalna začina koja će učiniti čuda za vaše tijelo.
Nema prirodnog kolagena do kolagena iz juhe od kostiju
Đumbir
Poznat po svom posebnom okusu i aromatičnim svojstvima, ne samo da je glavna namirnica u svjetskim kuhinjama, već se može pohvaliti i nevjerojatnim nizom zdravstvenih prednosti, posebno za starije od 40 godina koje se žele boriti protiv upala.
Đumbir sadrži spojeve poput gingerola, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanom kognitivnom funkcijom, kaže. dr. Daidone.
Također ima pozitivan učinak na vaš metabolizam, koji se s godinama usporava. Wen kaže da đumbir “povećava termogenezu vašeg tijela, što uzrokuje veću stopu sagorijevanja kalorija.”
Osim brzog metabolizma, druge prednosti uključuju njegova svojstva stabiliziranja šećera u krvi i suzbijanja apetita, za koja Wen kaže da mogu “prirodno ubrzati proces mršavljenja”.
Kurkuma
Glavni razlog snažnih protuupalnih svojstava kurkume je njezin aktivni spoj, kurkumin, koji je opsežno proučavan zbog svoje sposobnosti moduliranja upalnih puteva u tijelu.
Začini poput kurkume imaju termogeni učinak na tijelo i uzrokuju da ono stvara više topline, čime se sagorijeva više kalorija, kaže Lin.
San Miguel dodaje da “antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, šećera u krvi, razine kolesterola i drugih metaboličkih stanja koja su posljedica pretilosti”.
Baš poput đumbira, odličan je i za vaš mozak.
Kurkumin može poboljšati rad mozga smanjenjem oksidativnog stresa, kaže dr. Daidone.
Bilo da se koriste u kuhanju ili konzumiraju kao dodaci prehrani, ovi začini nude prirodna i holistička sredstva za održavanje zdravijeg tijela i ublažavanje rizika povezanih s kroničnom upalom pa se potrudite da ih uvijek imate u kuhinji.
N. M.