Znanstvenici s Oxforda pronašli su vezu između određenih skupina namirnica i povećanog rizika od obolijevanja od ove opake bolesti
U dosad najvećoj studiji o povezanosti prehrane i raka crijeva, istraživači s Oxfordova Odjela za epidemiologiju raka otkrili su da je dodatnih 300 mg kalcija svaki dan povezano sa 17% smanjenjem rizika od raka debelog crijeva. Studija je objavljena u časopisu Nature Communications, piše Oxford Population Health.
Analiza Cancer Research UK, koja je financirala studiju, pokazala je da svake godine ima oko 44.000 slučajeva raka crijeva, što ga čini četvrtim najčešćim rakom u UK. Istraživanja pokazuju da se više od polovice svih slučajeva raka crijeva može spriječiti.
Istraživači su koristili podatke o prehrani više od 542.000 žena koje su sudjelovale u studiji Million Women Study i pregledali njihove zdravstvene kartone tijekom prosječno 16 godina kako bi istražili vezu između 97 prehrambenih proizvoda i hranjivih tvari i rizika od raka crijeva.
Nalazi su pokazali da su hrana i pića bogata kalcijem, poput mlijeka i jogurta, povezani s manjim rizikom od raka crijeva. Utvrđeno je da kalcij ima sličan učinak u mliječnim i nemliječnim izvorima, što sugerira da je on glavni čimbenik odgovoran za smanjenje rizika.
Alkohol povećava rizik
Pronađena je i jasna veza između konzumacije alkohola i povećanog rizika od raka crijeva. Dodatnih 20 g alkohola (ekvivalent velikoj čaši vina) povezano je s 15% povećanim rizikom od raka crijeva. Također, crveno i prerađeno meso bili su među namirnicama povezanim s povećanim rizikom od raka crijeva s 30 g više dnevno povezano s povećanjem rizika od 8%.
Ovo je najopsežnija pojedinačna studija ikada provedena o odnosu između prehrane i raka crijeva te naglašava potencijalnu ulogu kalcija u razvoju ove bolesti. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjeli potencijalni zdravstveni učinci povećanja kalcija u različitim populacijama, rekla je dr. Keren Papier, viša nutricionistička epidemiologinja pri Oxford Population Health i glavna autorica studije.
Sophia Lowes, viša voditeljica zdravstvenih informacija u Cancer Research UK dodala je kako su održavanje zdrave, uravnotežene prehrane, zdrave težine i prestanak pušenja, jedan je od najboljih načina za smanjenje rizika od raka crijeva.
Lavlja griva: Gljiva koju trebate uvrstiti u svoju prehranu
To uključuje smanjenje konzumiranja alkohola i crvenog i prerađenog mesa te unos puno voća, povrća i cjelovitih žitarica. Mliječni proizvodi također mogu biti dio prehrane koja smanjuje rizik od raka crijeva. Radujemo se daljnjim istraživanjima, uključujući učinke specifičnih sastojaka poput kalcija, kako bismo osigurali da je manje ljudi pogođeno ovom razornom bolešću, rekla je Lowes.
Istraživači priznaju da studija ima neka ograničenja kao što je populacija koja je uglavnom europskog podrijetla, tako da još nije poznato mogu li se rezultati generalizirati na druge populacije, posebno one kod kojih je uobičajena intolerancija na laktozu.
N. M.