Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može povisiti rizik od kolorektalnog raka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može povisiti rizik od kolorektalnog raka

Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, poput keto dijete, u posljednje su vrijeme postale vrlo popularne, no mnogi stručnjaci izražavaju zabrinutost oko mogućih negativnih posljedica tako restriktivne prehrane.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu, Kanada, nedavno su proveli studiju kako bi ispitali kako dijete s niskim udjelom ugljikohidrata utječu na bakterije povezane s kolorektalnim rakom.

U istraživanju su koristili miševe kojima su davali prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata, uobičajenu prehranu te zapadnjačku prehranu bogatu masnoćama i šećerom, kao i različite sojeve bakterija.

Fokusirali su se na utjecaj prehrane na određene bakterije i kako to može pridonijeti razvoju kolorektalnog raka.

Rezultati su pokazali da vrsta Escherichia coli negativno utječe na organizam pri dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata. Znanstvenici su otkrili da je to povećalo razvoj polipa, od kojih neki mogu prerasti u kolorektalni rak. Studija je objavljena u časopisu Nature Microbiology.

Shutterstock

Kako određene bakterije mogu dovesti do raka?

Kolorektalni rak, koji se javlja u debelom crijevu i rektumu, jedan je od najčešće dijagnosticiranih oblika raka.

Iako ne postoji način da se potpuno spriječi kolorektalni rak, postoje načini za smanjenje rizika, uključujući:

  • Prestati pušiti
  • Ograničiti unos alkohola
  • Konzumirati prehranu bogatu povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama
  • Ograničiti unos procesirane hrane i crvenog mesa

Budući da istraživači sumnjaju da prehrambene navike mogu biti povezane s razvojem kolorektalnog raka, nova studija pokušala je utvrditi postoji li povezanost između određenih vrsta prehrane i određenih vrsta bakterija.

Shutterstock

Fokusirali su se na tri vrste bakterija: Bacteroides fragilis, Helicobacter hepaticus i E. coli, kojima su kolonizirali miševe.

Ovi mikroorganizmi oštećuju DNK stanica intestinalnog epitela izravno proizvodnjom genotoksina ili neizravno poticanjem upalnih medijatora koji oštećuju DNK, objasnili su autori u studiji.

Nakon što su miševi bili na specifičnoj prehrani devet tjedana, znanstvenici su provjerili razvoj polipa, a zatim su ponovno mjerili razvoj polipa nakon 16 tjedana.

Od testiranih kombinacija bakterija i prehrane, samo je kombinacija dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i E. coli pokazala povišen rizik od razvoja kolorektalnog raka. To je značajno budući da je, prema autorima studije, E. coli prisutna u 60% slučajeva kolorektalnog raka.

Miševi s ovom kombinacijom imali su veći broj polipa i tumora, što povećava rizik od razvoja kolorektalnog raka. Osim toga, ovi miševi pokazali su oštećenje DNK i druge markere povezane s povećanim rizikom od raka.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata stanjuje sloj sluzi u debelom crijevu koji štiti od mikroba. Kod miševa s E. coli to je omogućilo kolibaktinu da dopre do stanica debelog crijeva. Kolibaktin je genotoksin koji oštećuje DNK.

Shutterstock

Ovi miševi su također iskusili stanično starenje, što može uzrokovati razvoj raka. Istraživači su također primijetili smanjenu regulaciju zdravlja crijeva kod miševa na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata i vlakana, što je pridonijelo upali.

Sveukupno, miševi na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata i E. coli iskusili su takve poremećaje i oštećenja crijevnog mikrobioma da su istraživači zaključili da to stvara okruženje koje potiče razvoj kolorektalnog raka.

Iako su ovi rezultati zabrinjavajući, istraživači su otkrili da dodavanje vlakana u prehranu miševa smanjuje stvaranje tumora i pomaže u kontroli upale.

Shutterstock

3 simptoma raka debelog crijeva i kada posjetiti liječnika

Koje prehrambene promjene mogu pomoći u smanjenju rizika od raka?

Topiva vlakna poput inulina, pektina i beta-glukana, prisutna u žitaricama, voću i povrću, posebno su korisna. Ta vlakna fermentiraju crijevne bakterije, proizvodeći kratkolančane masne kiseline (SCFA) poput butirata, koje ojačavaju sloj sluzi i podupiru zdravlje crijeva, rekla je Marianne Cusick, dr. med., izvanredna profesorica kolorektalne kirurgije, koja nije sudjelovala u istraživanju.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo