Istraživači su otkrili da oni koji povremeno uživaju u šalici čaja imaju 15 posto manji rizik od predijabetesa i 28 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, u usporedbi s onima koji nikad ne piju čaj.
Istraživanja pokazuju kako je uživanje u čaju umirujuć ritual koji ima i benefite za vaše zdravlje. Osim već dokazanih blagodati, pokazalo se i da smanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za 28 posto.
Stručnjaci vjeruju da čaj ima snažne antioksidativne i protuupalne učinke koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Učinci su bili posebno jaki kod crnog čaja, drevnog čaja koji uključuje mikrobnu fermentaciju u procesu proizvodnje.
Nutricionisti otkrivaju obrok broj 1 za stabilnu razinu šećera u krvi
Istraživači sa Sveučilišta Adelaide u Australiji i Sveučilišta Southeast u Kini proučavali su dnevne navike ispijanja čaja 1923 odrasle osobe iz Kine. Sudionici su uključivali i osobe koje ne piju čaj redovito te one koje piju samo jednu vrstu čaja. Rezultate su analizirali u odnosu na rezultate testova količine šećera u urinu, inzulinske rezistencije i glikemijskog statusa.
Čaj pomaže izlučiti glukozu
Pokazalo se da je svakodnevno pijenje čaja povezano s povećanjem izlučivanja glukoze mokraćom i smanjenjem inzulinske rezistencije, što ukazuje na manje šanse za predijabetes i razvoj dijabetesa tipa 2.
Osobe s dijabetesom često pate od bubrežne reapsorpcije glukoze, što znači da njihovi bubrezi preuzimaju više glukoze, sprječavajući izlučivanje urinom i pridonoseći višim razinama šećera u krvi.

Istraživači su otkrili da oni koji povremeno uživaju u šalici čaja imaju 15 posto manji rizik od predijabetesa i 28 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, u usporedbi s onima koji nikad ne piju čaj.
Najbolji je crni čaj
Ove dobrobiti bile su najizraženije među onima koji svakodnevno piju crni čaj.
Naša otkrića upućuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na upravljanje šećerom u krvi putem povećanog izlučivanja glukoze urinom, poboljšane inzulinske rezistencije i time bolje kontrole šećera u krvi, rekao je profesor Tongzhi Wu sa Sveučilišta u Adelaideu i glavni autor studije.

Oni koji su pili crni čaj imali su čak 53 posto manji rizik od predijabetesa i 47 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, čak i nakon uzimanja u obzir čimbenika rizika uključujući indeks tjelesne mase (BMI), prosječni arterijski krvni tlak, glukozu u plazmi natašte, kolesterol, unos alkohola, status pušača, obiteljsku povijest dijabetesa i redovitu tjelovježbu.
Prof. Wu je dodao da kada se pogledaju svi različiti biomarkeri povezani s uobičajenim pijenjem tamnog čaja, to može biti jednostavan korak koji ljudi mogu poduzeti kako bi poboljšali svoje zdravlje.
N. M.