Ovo voće jača imunitet 20 puta bolje od citrusa i rješava nesanicu - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo voće jača imunitet 20 puta bolje od citrusa i rješava nesanicu

Osim što jača obrambeni sustav tijela, žižula je cijenjena i kao prirodni sedativ te sredstvo za smirenje.

Žižula se tisućljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih izvanrednih ljekovitih svojstava. Ovo voće, okusom slično jabuci, nudi nevjerojatan spektar zdravstvenih dobrobiti, od snažnog jačanja imuniteta do umirujućeg djelovanja na živčani sustav.

Žižula (Ziziphus jujuba), poznata i pod nazivima čičimak ili kineska datulja, voće je koje se u Aziji uzgaja i cijeni više od 4000 godina, a s razlogom nosi epitet superhrane. Njena najveća snaga leži u izvanrednoj nutritivnoj vrijednosti, posebice u nevjerojatnoj koncentraciji vitamina C – sadrži ga čak 20 puta više od citrusa. Upravo zbog toga predstavlja jednog od najmoćnijih prirodnih saveznika u jačanju imuniteta. Redovita konzumacija, bilo svježih ili sušenih plodova, pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, a tradicionalno se koristi u obliku čajeva za ublažavanje kašlja, bronhitisa i upale grla. Bogatstvo antioksidansima dodatno štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, čime usporava proces starenja i smanjuje rizik od kroničnih bolesti.

Prirodni sedativ

Osim što jača obrambeni sustav tijela, žižula je cijenjena i kao prirodni sedativ te sredstvo za smirenje. U tradicionalnoj kineskoj medicini, njeni plodovi i sjemenke stoljećima se koriste za liječenje nesanice, anksioznosti i živčane iscrpljenosti. Znanstvena istraživanja potvrdila su da bioaktivni spojevi poput saponina i flavonoida, prisutni u žižuli, imaju umirujući učinak na cjelokupni živčani sustav. Ovi spojevi potiču promjene u neurotransmiterima, uključujući GABA-u i serotonin, koji su ključni za regulaciju raspoloženja i sna. Stoga, žižula može pomoći u smirivanju uma, ublažavanju stresa i poticanju dubokog i okrepljujućeg sna, što je čini idealnom namirnicom za osobe koje se bore s posljedicama užurbanog načina života.

S udjelom od oko 10 grama vlakana na 100 grama ploda, žižula je izuzetno učinkovita u poticanju zdrave probave i rješavanju problema kroničnog zatvora

Probavni sustav također ima velike koristi od ovog svestranog voća. S udjelom od oko 10 grama vlakana na 100 grama ploda, žižula je izuzetno učinkovita u poticanju zdrave probave i rješavanju problema kroničnog zatvora. Vlakna pomažu u regulaciji crijevne peristaltike i poboljšavaju cjelokupno zdravlje probavnog trakta. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija žižule može poboljšati crijevno okruženje i smanjiti izloženost sluznice štetnim spojevima. Kroz svoju dugu povijest, žižula se koristila u obliku pirea, paste ili čaja upravo kao pomoć kod probavnih smetnji.

Zdravstvene dobrobiti žižule protežu se i na kardiovaskularno te metaboličko zdravlje. Smatra se namirnicom koja pomaže u regulaciji krvnog tlaka i snižavanju razine lošeg kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti i otvrdnjavanja arterija. Zbog niskog glikemijskog indeksa i visokog udjela vlakana, žižula je siguran izbor za osobe s dijabetesom, jer ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi. Bogatstvo kalijem pomaže u opuštanju krvnih žila i održavanju zdravog protoka krvi, dok antioksidansi štite srce od upalnih procesa.

Osim spomenutog vitamina C i vlakana, bogata je i vitaminima A i B-kompleksa te sadrži čak 18 od 24 esencijalne aminokiseline potrebne za sintezu proteina.

Nutritivni profil i preporučeni unos

Žižula je niskokalorično voće, sa svega 79 kalorija na 100 grama svježeg ploda, ali je zato nutritivna bomba. Osim spomenutog vitamina C i vlakana, bogata je i vitaminima A i B-kompleksa te sadrži čak 18 od 24 esencijalne aminokiseline potrebne za sintezu proteina. Mineralni sastav je također impresivan, jer obiluje kalijem, fosforom, željezom, manganom i kalcijem. Ne postoji strogo pravilo o tome koliko žižula treba jesti, no preporučuje se umjerenost. Za zdravu odraslu osobu, konzumacija nekoliko svježih plodova ili šake sušenih (otprilike pola šalice) dnevno sasvim je dovoljna da se iskoriste njene blagodati, osobito tijekom sezone berbe u rujnu i listopadu.

Ovo voće korisno je za gotovo svakoga tko želi ojačati imunitet, poboljšati san, smanjiti stres ili regulirati probavu. Međutim, osobe s dijabetesom trebale bi pratiti razinu šećera u krvi pri konzumaciji sušenih plodova koji sadrže više šećera. Zbog sedativnog učinka, potreban je oprez kod istovremenog uzimanja lijekova za smirenje ili antidepresiva, jer žižula može pojačati njihovo djelovanje. Trudnice, dojilje i osobe s kroničnim bolestima trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije nego što žižulu počnu koristiti u terapeutske svrhe. ( Ordinacija.hr )

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo