Plod divlje ruže, poznatiji kao šipak, stoljećima je bio cijenjen u narodnoj medicini, a moderna znanost danas potvrđuje njegov status superhrane. Ova skromna crvena bobica krije nevjerojatno bogatstvo vitamina, antioksidansa i bioaktivnih spojeva s dokazanim učinkom na cjelokupno zdravlje.
Šipak je najpoznatiji kao moćni saveznik imuniteta, prvenstveno zbog ekstremno visoke koncentracije vitamina C, koja je i do pedeset puta veća od one u naranči. Upravo ga to čini prvom linijom obrane u sezoni prehlada i gripa, pomažući tijelu da se efikasnije bori protiv infekcija i ubrzava oporavak. Zanimljivo je da, za razliku od mnogih drugih namirnica, šipak kuhanjem ne gubi ovaj dragocjeni vitamin; njegova bioraspoloživost se čak i povećava. Osim vitamina C, sadrži i vitamine A, E, K te kompleks B vitamina, što ga čini nutritivnom bombom koja osnažuje obrambeni sustav i pomaže kod opće malaksalosti i proljetnog umora.
Protuupalno djelovanje
Ipak, jedna od najimpresivnijih i znanstveno potvrđenih dobrobiti šipka leži u njegovom snažnom protuupalnom djelovanju. Brojne znanstvene studije pokazale su da bioaktivni spojevi iz šipka, poput polifenola i galaktolipida, mogu značajno ublažiti simptome upalnih bolesti zglobova kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis. Ovi spojevi djeluju tako da smanjuju bol, ukočenost i upalu u zglobovima, poboljšavajući njihovu pokretljivost i kvalitetu života oboljelih. Redovita konzumacija pripravaka od šipka može smanjiti potrebu za nesteroidnim protuupalnim lijekovima, nudeći prirodnu alternativu bez štetnih nuspojava.

Zdravlje srca i krvožilnog sustava još je jedno područje gdje šipak pokazuje svoju izvanrednu moć. Bogatstvo antioksidansa, posebice flavonoida i karotenoida, pomaže u zaštiti krvnih žila od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Konzumacija šipka doprinosi snižavanju razine lošeg (LDL) kolesterola i regulaciji krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti. Njegova vlakna dodatno pomažu u kontroli razine masnoća u krvi, čineći ga idealnom namirnicom za prevenciju srčanih oboljenja.
Njegovo ulje, dobiveno iz sjemenki, iznimno je cijenjeno u kozmetičkoj industriji zbog regenerativnih i anti-age svojstava. Visok udio esencijalnih masnih kiselina, zajedno s vitaminima A i E, potiče obnovu stanica kože.
Kada je riječ o ljepoti, šipak je pravi eliksir za kožu. Njegovo ulje, dobiveno iz sjemenki, iznimno je cijenjeno u kozmetičkoj industriji zbog regenerativnih i anti-age svojstava. Visok udio esencijalnih masnih kiselina, zajedno s vitaminima A i E, potiče obnovu stanica kože, smanjuje vidljivost bora, ožiljaka i hiperpigmentacijskih mrlja. Antioksidansi iz šipka štite kožu od oksidativnog stresa, jednog od glavnih uzročnika preranog starenja, te joj vraćaju elastičnost, vlažnost i mladenački sjaj. Bilo da se konzumira kao čaj ili primjenjuje kao ulje, šipak dubinski hrani kožu i iznutra i izvana.
Svestrani saveznik za probavu
Osim navedenih dobrobiti, šipak je i izvrstan regulator probavnog sustava. Obiluje pektinom, vrstom topivih vlakana koja potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i hrane korisne bakterije u crijevima. Njegova blaga diuretička svojstva pomažu u izbacivanju viška tekućine i toksina iz organizma, čime se rasterećuju bubrezi i mokraćni sustav. Istraživanja su pokazala da šipak može biti koristan i u kontroli tjelesne težine jer njegovi aktivni sastojci pomažu u smanjenju nakupljanja masnoća, posebice u području trbuha, i poboljšavaju osjetljivost na inzulin.
Njegova blaga diuretička svojstva pomažu u izbacivanju viška tekućine i toksina iz organizma, čime se rasterećuju bubrezi i mokraćni sustav.
Sve do neuroprotektivnog djelovanja
Širok spektar djelovanja šipka proteže se i na zaštitu vitalnih organa te neuroprotektivne učinke. Njegovi antioksidativni kapaciteti, koji su navodno tri puta jači od onih u zelenom čaju, mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja i smanjenju rizika od određenih vrsta karcinoma usporavanjem rasta malignih stanica. Na razini živčanog sustava, antioksidansi iz šipka štite moždane stanice od propadanja, što može usporiti napredovanje neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i ojačati pamćenje. Tradicionalno se koristi i za ublažavanje menstrualnih bolova, smirenje nervoze te kao pomoć kod anemije, potvrđujući svoj status svestrane ljekovite biljke koja zaslužuje istaknuto mjesto u svakoj kućnoj ljekarni.
( Ordinacija.hr )