Nutricionisti savjetuju da se kora tikve jede zajedno s mesom jer sadrži vlakna, antioksidanse i vitamine.
TikTok je nedavno postao mjesto viralnog recepta u kojem se butternut tikva peče i jede zajedno s korom. Iako zvuči neobično, nutricionisti upozoravaju da kora tikve sadrži brojne hranjive tvari koje većina nas, nažalost, baca.
1. Kora je bogata antioksidansima
– Kora butternut tikve prirodno sadrži flavonoide i karotenoide, među kojima su beta-karoten, lutein i kriptoksantin – objašnjava Trista Best, registrirana dijetetičarka s programom The Candida Diet.
Ovi spojevi djeluju poput obrambenog štita za stanice, pomažući u neutraliziranju oksidativnog stresa – vrste oštećenja stanica uzrokovanog upalom, stresom i vanjskim utjecajima. To je važno jer se stanice tijekom života oštećuju, što povećava rizik od kroničnih bolesti, uključujući neke vrste raka.
2. Pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi
Iako tikva sadrži ugljikohidrate, riječ je uglavnom o složenim ugljikohidratima u kombinaciji s vlaknima, vitaminima i antioksidansima.
– Prirodni šećeri u tikvi uravnoteženi su vlaknima koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi – pojašnjava Best.
Meso tikve već je bogato vlaknima, oko 6,6 grama po šalici kuhanog povrća. Ostaviti koru dodaje još više vlakana, što usporava probavu i sprječava nagle skokove i padove energije.

3. Podržava zdravlje probave
– Dodatna vlakna iz kore korisna su i za probavni sustav. Kora sadrži netopiva vlakna koja pomažu održati redovitu probavu i sprječavaju zatvor – ističe nutricionistica Jessica Villalvir.
Vlakna djeluju i kao probiotik, hraneći korisne bakterije u crijevima. Tijekom fermentacije, ove bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline koje podržavaju zdravlje crijevne sluznice i mogu smanjiti upalu u probavnom traktu. Dugoročno, dobro nahranjen mikrobiom povezuje se s boljom probavom, jačim imunitetom te stabilnijim raspoloženjem i energijom.
4. Jača imunološki sustav
Jedna porcija butternut tikve može zadovoljiti i do 50% dnevnih potreba za vitaminima A i C, objašnjava Villalvir. Vitamin A jača sluznicu dišnog i probavnog sustava, prvu liniju obrane tijela protiv virusa i bakterija, dok vitamin C podržava funkciju imunoloških stanica i štiti ih od oštećenja tijekom borbe protiv infekcija.
5. Jednostavan način za dodatne hranjive tvari u obroku
– Butternut tikva je izuzetno svestrana i može poboljšati nutritivnu vrijednost raznih jela – kaže Best.
Koru pečene ili pasirane tikve možete dodati u slatka i slana jela kako biste povećali unos vlakana, antioksidansa i vitamina, a da pri tome ne mijenjate okus jela. Ovo je praktičan način da obroci postanu hranjiviji.
Postoje li ograničenja?
Iako je kora tikve sigurna i hranjiva, nije prikladna za svakoga.
– Zbog vlakana i debljine, može biti teža za žvakanje i probavu kod osjetljivih želuca – upozorava Villalvir.
Razmislite o ljuštenju tikve ako:
- Imate gastroparezu, IBS ili upalne probavne probleme
- Osjećate nadutost ili nelagodu nakon konzumacije namirnica bogatih vlaknima
- Kora ostane previše tvrda nakon pečenja
Kako pripremiti koru butternut tikve
Priprema je ključna. Villalvir preporučuje korištenje male ili srednje tikve jer je kora tanja i lakše se žvače. Tikvu dobro operite kako biste uklonili prljavštinu i vosak, narežite, začinite i pecite na oko 200°C dok vilica lako ne probije koru.
Ako tekstura i dalje djeluje tvrdo, pečenu koru možete izmiksati u juhu ili umak. Tako ćete zadržati sve hranjive tvari, a da ne morate žvakati samu koru.
(Ordinacija.hr)




