Otkrijte kako lovor, osim što oplemenjuje jela, može poboljšati probavu, pomoći u prevenciji dijabetesa i djelovati protiv upala, kašlja i respiratornih tegoba.
Vijencima od lovorovih listova nekada su se kitili atletičari stare Grčke, dok danas njegov aromatični okus oplemenjuje juhe, umake i variva. No lovor nudi puno više od začina. Ovaj zimzeleni grm, poznat pod latinskim nazivom Laurus nobilis, simbolizira pobjedu, slavu i čast – a njegova ljekovita svojstva i danas su neosporna.
Jeste li znali da lovor može poboljšati probavu, pročistiti probavni sustav od toksina i smanjiti plinove i nadutost? Njegovi listovi sadrže fitonutrijente, katehine i linalool – snažne tvari koje neutraliziraju slobodne radikale, smanjujući rizik od mnogih degenerativnih bolesti. Neka istraživanja pokazuju i da lovor može pomoći kod kožnih infekcija te bolova u zglobovima i mišićima.
Lovor se od pamtivijeka koristio u tradicionalnoj medicini. Salinan Indijanci, primjerice, ublažavali su konvulzivne napadaje oblogom od lovorova lista, cimeta, muškatnog oraščića i maslinova ulja. Neka su plemena lovor stavljala u nosnice za ublažavanje glavobolje. Ako u svom vrtu imate skromni lovor, vrijedi znati sve njegove iznimne dobrobiti, ne samo kao začina u kuhinji.
1. Pomaže protiv kandide, salmonele i E. coli
Lovorov list snažno djeluje protiv patogena zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima. Studija Sveučilišta Sjeverne Karoline pokazala je da eterična ulja u lovoru mogu pomoći u borbi protiv salmonele i E. coli. Također, sprječavaju rast i razmnožavanje gljivica te djeluju protiv kandide, sprečavajući njihovo prianjanje uz stijenke stanica.
2. Može potaknuti odumiranje stanica nekih vrsta raka
Istraživanja ukazuju da lovor može biti koristan u liječenju određenih oblika raka. Ekstrakt lovora primijenjen na stanicama raka dojke izazvao je apoptozu, odnosno odumiranje zaraženih stanica, dok su one koje nisu bile izložene djelovanju lovora nastavile rasti. I listovi i plodovi lovora pokazuju ljekovita svojstva, a drugo istraživanje u časopisu Nutrition and Cancer pokazalo je da djeluje i protiv raka debelog crijeva.
3. Može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2
Lovor snižava razine šećera u krvi i poboljšava funkciju inzulina. Studija objavljena u Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition uključila je 40 sudionika koji su tijekom mjesec dana konzumirali kapsule lovorova lista. Razine šećera u krvi smanjile su se, a redovitom konzumacijom smanjuje se i rizik od dijabetesa tipa 2 te kardiovaskularnih bolesti, jer lovor jača srčani mišić i njegove stijenke.
4. Ublažava probavne tegobe
Lovor djeluje kao prirodni diuretik i pomaže u čišćenju probavnog sustava od toksina. Njegovi enzimi smanjuju nadutost i plinove te potiču probavu. Lovor se pokazao korisnim i kod osoba koje pate od celijakije ili sindroma iritabilnog crijeva.
5. Djeluje umirujuće i pomaže kod respiratornih tegoba
Miris lovorovih listova u jelu ili čaju djeluje umirujuće i smanjuje tjeskobu. Lovor pomaže kod sinusitisa, prehlade, kašlja, astme i bronhitisa. Prokuhan lovor odličan je za inhalaciju kod upale sinusa.

Čaj od lovora – za prehladu, bronhitis i sinusitis
Priprema:
- Nekoliko listova lovora prelijte s 2,5 dl vode i kuhajte 5–10 minuta.
 - Ostavite da odstoji, procijedite, a po želji dodajte med i svježe iscijeđeni limun.
 
Takav čaj pomaže kod prehlade, bronhitisa i jačanja imuniteta. Čaj bez dodataka možete koristiti i za inhalaciju kod sinusitisa.
Sirup od lovora – za ublažavanje kašlja
Sastojci:
- 6 lovorovih listova
 - 1 šalica vode
 - 6 žlica smeđeg šećera (ili meda)
 - Sok jednog limuna
 
Priprema:
- Zakuhajte vodu i dodajte lovorove listove. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta.
 - Izvadite listove, dodajte šećer i limunov sok. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi (može i med).
 
Uzimajte jednu čajnu žličicu toplog ili hladnog sirupa 2–3 puta dnevno. Sirup se može čuvati u hladnjaku 2–3 dana.
(Ordinacija.hr)




