Često je zanemarena: Ovo moćno povrće jača imunitet, štiti srce i sprječava rak - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Često je zanemarena: Ovo moćno povrće jača imunitet, štiti srce i sprječava rak

Ono što korabicu čini iznimnom jest njezino bogatstvo nutrijentima uz vrlo malo kalorija, što je čini idealnom namirnicom za održavanje zdrave tjelesne težine. Prava zvijezda njezina sastava je vitamin C.

Korabica je nutritivni div iz porodice kupusnjača. Njezine izvanredne zdravstvene dobrobiti, od jačanja imuniteta do prevencije teških bolesti, čine je namirnicom koju biste trebali što prije uvrstiti u svoju prehranu.

Korabica, poznata i kao keleraba, povrće je koje mnogi nepravedno zaobilaze na tržnicama, možda zbog njezina specifičnog, gotovo vanzemaljskog izgleda. No, ova natečena stabljika iz koje vire listovi pripada moćnoj porodici kupusnjača (Brassicaceae), baš kao i brokula, cvjetača i kelj. Njezin okus je iznenađujuće blag i slatkast, s hrskavom teksturom koja podsjeća na srce kupusa ili stabljiku brokule. Može se jesti sirova ili kuhana, a iako je stoljećima popularna u Europi i Aziji, tek nedavno počinje dobivati zasluženu pozornost diljem svijeta zahvaljujući nevjerojatnom nutritivnom profilu.

Za zdravlje živčanog sustava i mišića

Ono što korabicu čini iznimnom jest njezino bogatstvo nutrijentima uz vrlo malo kalorija, što je čini idealnom namirnicom za održavanje zdrave tjelesne težine. Prava zvijezda njezina sastava je vitamin C. Samo jedna šalica sirove korabice sadrži oko 84 miligrama vitamina C, što zadovoljava gotovo cjelokupne dnevne potrebe odrasle osobe i znatno je više od količine koju nalazimo u naranči. Ovaj snažni antioksidans ključan je za zdravlje. Osim toga, korabica je odličan izvor dijetalnih vlakana te sadrži važne minerale poput kalija, koji je esencijalan za regulaciju krvnog tlaka, kao i magnezij, kalcij i vitamin B6, koji su presudni za zdravlje živčanog sustava i mišića.

Korabica pripada moćnoj porodici kupusnjača (Brassicaceae), baš kao i brokula, cvjetača i kelj. Njezin okus je iznenađujuće blag i slatkast, s hrskavom teksturom koja podsjeća na srce kupusa ili stabljiku brokule Foto: Shutterstock

Visok udio vitamina C izravno se prevodi u snažniji imunološki sustav. Redovita konzumacija korabice pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, smanjuje upale i potiče brže zacjeljivanje rana. No, njezine dobrobiti ne staju tu. S gotovo 5 grama vlakana po šalici, korabica je prvak u očuvanju zdravlja probavnog sustava. Sadrži i topiva i netopiva vlakna; netopiva dodaju volumen stolici i potiču redovito pražnjenje crijeva, sprječavajući zatvor, dok topiva vlakna služe kao hrana (prebiotik) za korisne crijevne bakterije poput bifidobakterija i laktobacila. Zdrav crijevni mikrobiom temelj je cjelokupnog zdravlja, uključujući i mentalno.

S gotovo 5 grama vlakana po šalici, korabica je prvak u očuvanju zdravlja probavnog sustava. Sadrži i topiva i netopiva vlakna; netopiva dodaju volumen stolici i potiču redovito pražnjenje crijeva.

Zdravlje srca i krvnih žila još je jedno područje gdje korabica briljira. Obilje kalija pomaže u suzbijanju negativnih učinaka natrija, čime se opuštaju krvne žile i snižava krvni tlak. Istovremeno, topiva vlakna pomažu u smanjenju razine LDL (“lošeg”) kolesterola, jednog od glavnih faktora rizika za razvoj ateroskleroze i srčanih bolesti. Korabica je također namirnica s niskim glikemijskim indeksom, što znači da ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi. To je čini izvrsnim izborom za osobe s dijabetesom, inzulinskom rezistencijom ili one koji jednostavno žele održati stabilnu razinu energije i kontrolirati apetit.

Skriveni borci protiv teških bolesti

Znanstvena istraživanja sve više potvrđuju da se u korabici, kao i u drugim kupusnjačama, kriju moćni spojevi s antikancerogenim potencijalom. Riječ je o glukozinolatima, sumpornim spojevima koji povrću daju karakterističan blago papreni okus. Kada se korabica reže ili žvače, glukozinolati se razgrađuju u biološki aktivne spojeve poput izotiocijanata (sulforafan) i indola (indol-3-karbinol). Ovi fitonutrijenti pokazali su se kao snažni saveznici u prevenciji raka jer mogu potaknuti apoptozu i zaštititi stanice od oštećenja DNK. Uz to, korabica obiluje i drugim antioksidansima, poput polifenola i karotenoida, koji neutraliziraju slobodne radikale i smanjuju oksidativni stres, ključni uzročnik kroničnih upala i bolesti poput artritisa i neurodegenerativnih poremećaja.

Kako je najbolje iskoristiti i na što pripaziti

Svestranost korabice njezina je velika prednost. Možete je konzumirati na bezbroj načina. Sirova, oguljena i narezana na štapiće ili tanke listiće, savršen je hrskavi dodatak salatama i povrtnim platama uz omiljeni umak. Može se peći u pećnici s maslinovim uljem i začinima, kuhati na pari, pirjati ili dodavati u juhe i variva za dodatnu teksturu i hranjivost. Odlična je i kao zdravija zamjena za krumpir – pire od korabice ili kombinacija pirea od krumpira i korabice ima manje ugljikohidrata i bogatiji nutritivni profil. Jestivi su i njezini listovi, koji se mogu pripremati poput špinata ili kelja. Iako je iznimno zdrava, kao i kod svake namirnice, umjerenost je ključna. Zbog visokog udjela vlakana, prevelika količina korabice, osobito ako niste navikli na prehranu bogatu vlaknima, može uzrokovati nadutost i plinove. Također, osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulanse) trebale bi biti oprezne zbog visokog sadržaja vitamina K, koji sudjeluje u zgrušavanju krvi, te se posavjetovati s liječnikom. No, za većinu ljudi, korabica je siguran i ukusan način za obogaćivanje prehrane i jačanje zdravlja.

( Ordinacija.hr )

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo