Saznajte kako kurkuma i đumbir mogu podržati srce, probavu, smanjiti upalu i poboljšati imunitet.
Kurkuma i đumbir već stoljećima imaju važnu ulogu u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Ova dva moćna korijena poznata su po svojim zdravstvenim dobrobitima, a jedno od pitanja koje često postavljamo je – koji ima jače antioksidativno djelovanje?
Iako kurkuma pruža nešto više antioksidativnih prednosti, i đumbir je pravi saveznik zdravlja. Glavne zasluge za njihove učinke pripisuju se bioaktivnim spojevima: kurkuminu u kurkumi te gingerolima i šogaolima u đumbiru.
Što su kurkuma i đumbir?
Kurkuma (Curcuma longa) i đumbir (Zingiber officinale) su cvjetnice s bogatom poviješću upotrebe u kuhinji i medicini. Oba korijena su jestivi rizomi – podzemne stabljike koje rastu horizontalno – i mogu se koristiti svježi, suhi, mljeveni ili u obliku dodataka prehrani.
- Kurkuma: sadrži kurkumin, spoj odgovoran za njezinu žuto-narančastu boju i antioksidativne učinke.
- Đumbir: bogat je gingerolima i šogaolima, fenolnim spojevima koji neutraliziraju slobodne radikale i pružaju antioksidativnu zaštitu.
Zdravstvene dobrobiti kurkume i đumbira
1. Bogatstvo antioksidansima
Kurkuma i đumbir bogati su antioksidansima koji štite stanice od oštećenja i smanjuju rizik od bolesti poput raka, srčanih bolesti i neurodegenerativnih stanja.
- Kurkumin smanjuje peroksidaciju lipida, proces u kojem slobodni radikali oštećuju masti u tijelu, što pomaže u sprječavanju oksidativnog stresa.
- Gingeroli aktiviraju Nrf2 signalni put, protein koji u stanicama pokreće proizvodnju antioksidansa.
Iako oba korijena imaju snažna antioksidativna svojstva, no laboratorijski testovi (npr. ORAC test) pokazuju da kurkumin ima nešto veću sposobnost neutralizacije slobodnih radikala.
2. Ublažavanje boli
Oba korijena poznata su po svojstvima koja smanjuju bol.
- Kurkuma blokira enzime i signalne puteve uključene u upalne procese, čime smanjuje osjet boli i upalu.
- Đumbir smanjuje prostaglandine, tvari koje izazivaju bol, upalu i osjetljivost.
Ovi prirodni analgetici često se koriste za menstrualne grčeve i bolove u mišićima.

3. Protuupalna svojstva
Upala je temelj mnogih bolesti, a kurkuma i đumbir djeluju protuupalno:
- Kurkumin smanjuje ključne markere upale i blokira upalne puteve, što ga čini korisnim kod stanja poput upalne bolesti crijeva (IBD), artritisa, psorijaze, ateroskleroze i COVID-19.
- Gingeroli sprječavaju nastanak protuupalnih spojeva i mogu pružiti olakšanje kod IBD-a, reumatoidnog artritisa, lupusa i psorijaze.
4. Zdravlje srca
Antioksidativna i protuupalna svojstva ovih korijena pomažu srcu:
- Kurkumin poboljšava funkciju krvnih žila, cirkulaciju i sprječava nakupljanje plaka u arterijama, smanjujući rizik od srčanog udara i moždanog udara.
- Gingeroli sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, poboljšavaju protok krvi i podupiru zdrav krvni tlak.
5. Podrška probavnom sustavu
- Kurkumin ima antimikrobna, antioksidativna i protuupalna svojstva koja pomažu kod probavnih problema poput sindroma iritabilnog crijeva, čireva i raka debelog crijeva.
- Gingeroli ublažavaju mučninu, smiruju probavni trakt, stimuliraju želučane sokove i opuštaju mišiće crijeva.
6. Jačanje imunološkog sustava
Oba korijena pomažu imunološkom sustavu:
- Kurkumin utječe na aktivnost T i B stanica, makrofaga, neutrofila i prirodnih stanica ubojica.
- Đumbir svojim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem podržava imunološki sustav. Neka istraživanja pokazuju da kombinacija đumbira i češnjaka pojačava antimikrobne učinke.
Moguće nuspojave
Kurkuma: visoke doze kurkumina mogu izazvati proljev, glavobolju i osip.
Đumbir: uglavnom siguran, no može utjecati na osobe koje uzimaju:
- Warfarin (može pojačati učinak razrjeđivanja krvi)
- Inzulin ili lijekove za regulaciju šećera u krvi (može snižavati razinu glukoze)
U tim slučajevima preporučuje se konzultacija s liječnikom prije konzumacije.

Kako koristiti kurkumu i đumbir
Oba korijena su svestrana i lako ih je uključiti u prehranu:
Kurkuma:
- Zlatno mlijeko s biljnim mlijekom, kurkumom i prstohvatom crnog papra
- Smoothie, jaja, povrće, curry, riža, juhe
Đumbir:
- Čaj s đumbirom, limunom i medom
- Tijesta za palačinke, kruh i muffine
- Nariban u stir-fry, jela od žitarica, salate
- Zeleni smoothie za dodatnu aromu
Kombinacija đumbira i kurkume dodatno pojačava antioksidativne i protuupalne učinke. Dodaci prehrani s ovim spojevima uglavnom su sigurni, ali je konzultacija s liječnikom uvijek preporučljiva.
Savjet za bolju apsorpciju kurkumina
Kurkumini se slabo apsorbiraju u crijevima, ali dodavanje crnog papra može povećati njihovu bioraspoloživost i do 2.000%, zahvaljujući spoju piperinu koji usporava metabolizam kurkumina i omogućuje bolje unošenje u krvotok.
(Ordinacija.hr)




