Biljni blagdani: Veganska jela koja oduševljavaju okusom i čuvaju tradiciju - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Biljni blagdani: Veganska jela koja oduševljavaju okusom i čuvaju tradiciju

Odabirom biljne hrane za blagdane, poručuju Prijatelji životinja, šalje se snažna poruka: moguće je slaviti, uživati i čuvati tradiciju, a pritom biti obazriv prema životinjama i okolišu. Foto: Prijatelji životinja

Otkrijte kako pripremiti ukusna i kreativna veganska jela koja spajaju blagdansku tradiciju, zdravlje i suosjećanje prema životinjama.

Blagdani su vrijeme kada se vraćamo jednostavnim radostima: obitelji, zajedništvu i mirisu omiljenih jela, uz stol koji okuplja sve generacije. Prijatelji životinja pozivaju sve da u blagdansku tradiciju unesu i dozu topline i suosjećanja, odnosno da odaberu biljna jela koja su poznata, fina i svečanog štiha, ali bez patnje životinja.

Odabirom biljne hrane za blagdane, poručuju, šalje se snažna poruka: moguće je slaviti, uživati i čuvati tradiciju, a pritom biti obazriv prema životinjama i okolišu. Stručna literatura sve više ističe da veganski obroci donose dugoročne zdravstvene koristi, osobito u kontekstu kardiometaboličkog zdravlja. Uz to, upotreba biljnih namirnica značajno smanjuje opterećenje na zemljišne resurse jer velik dio poljoprivredne površine odlazi upravo na stočarstvo i stočnu hranu. 

Foto: Prijatelji životinja

– Veganska jela su prilika da otkrijemo koliko blagdanska kuhinja može biti kreativna, raskošna i ukusna. Ujedno je to i najljepši “blagdanski dar” životinjama: odluka da ih poštedimo i spasimo im život – izjavila je Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Blagdani su vrijeme kad strada više životinja

Iako se često govori o „miru i dobroj volji”, dodaju, blagdansko razdoblje u praksi znači i pojačanu potražnju za mesom životinja. Primjerice, prema navodima British Poultry Councila, u Ujedinjenome Kraljevstvu upravo za Božić pojede se oko devet milijuna purica. Blagdansko razdoblje i u Hrvatskoj, nažalost, znači nagli porast ubijanja životinja za hranu: u prosincu se ubija više nego dvostruko više purica, zakolje se gotovo dvostruko više janjadi, a tijekom adventa pojede se najveći dio godišnje količine uvezenih bakalara. Takva potrošnja govori više o običajima i navikama, koji su povezani s velikim rasipanjem ograničenih resursa, nego o stvarnoj potrebi za hranom.

Foto: Prijatelji životinja

Što se nalazi na veganskom blagdanskom stolu?

Kako navodi Balaš Cerjak, na veganskom božićnom stolu može se naći sve ono na što smo navikli, samo u biljnoj verziji: pečenka od tofua, sejtana ili nekog biljnog mesa, mlinci, francuska salata bez jaja, sarma punjena mahunarkama i žitaricama, bogati umaci i salate. Naravno, tu su i klasični kolači bez jaja i životinjskog mlijeka kao što su: makovnjača, orehnjača, čupavci, mađarice, medenjaci bez meda, čokoladne kocke, cheesecake od indijskih oraščića i slično. Mnogi se iznenade koliko se lako tradicionalni recepti „prevedu” u vegansku verziju, s jednakom teksturom i još bolji okusom.

– Najljepše u svemu je što veganska jela mogu okupiti sve, i one koji su već na biljnoj prehrani, kao i sve ostale. Dovoljna je jedna veganska blagdanska večera da ljudi vide kako je sve jednostavno i fino – dodaje Balaš Cerjak.

Također, poziva građane i da u blagdansku kupnju uključe etične izbore: da biraju poklone bez okrutnosti, primjerice kozmetiku bez testiranja na životinjama i proizvode bez sastojaka životinjskog podrijetla, te odjeću i obuću bez kože i krzna.

Recept: Punjena pečenka od sejtana

Foto: Prijatelji životinja

Sastojci za pečenku:

  • 2 šalice pšeničnog glutena
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 1 žlica češnjaka u granulama
  • 2 šalice vode
  • nekoliko žlica ulja za oblikovanje

Sastojci za punjenje:

  • pola sitno nasjeckane glavice luka
  • pola šalice zobenih pahuljica
  • pola šalice sojinih ljuspica
  • pola šalice namočenog ili kuhanog ječma
  • četvrtina šalice namočene crvene leće
  • četvrtina šalice namočene heljde
  • četvrtina šalice na kockice izrezanog dimljenog tofua
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra

Priprema:

Za pečenku, najprije promiješati suhe sastojke pa dodati vodu i zamijesiti. Smjesa mora biti žilava i izgledom podsjećati na meso. Nauljiti smjesu i podlogu pa rukama ili valjkom za tijesto stanjiti sejtan na oko 1 cm kako bismo mogli oblikovati štrucu.

Za punjenje, sve sastojke pomiješati i staviti na sredinu razvaljanog sejtana. Pomoću prozirne folije zarolati sejtan u roladu. Foliju čvrsto zavezati na krajevima (dobro je čak i duplo umotati sejtan kako se štruca ne bi raspala ili popila previše vode pa bila spužvasta i gnjecava). Tako zamotanu roladu kuhati u 2 litre posoljene vode oko 1 sat.

Roladu izvaditi iz folije, pustiti da se malo prohladi pa zapeći sa svih strana na tavici s nekoliko žlica ulja. Tako zapečenu roladu umotati u lisnato tijesto i peći 20-ak minuta da se lisnato ispeče. Pustiti da se dobro ohladi pa rezati na kriške debele oko 2 cm.

Ostale recepte za bogat veganski stol možete pronaći ovdje.

(Ordinacija.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo