Ako ste ljubitelj jogurta i krastavaca, pravac Bugarska! Poznato je da se dugovječnost Bugara, napola u šali – napola iz uvjerenja, pripisuje njihovoj ljubavi prema jogurtu.
Upravo se ovaj mliječni proizvod osobito dobro slaže s dodacima za tarator tj. hladnu juhu ili tekuću salatu od krastavaca. A spomenuta juha, pardon, salata povezuje makedonsku i bugarsku kuhinju. Njome se stanovnici ovih zemalja rashlađuju u vrućim ljetnim danima. Gotovo isto jelo jede se u Turskoj, Iranu i Albaniji.
Recept kaže ovako:
Ogulite svježi krastavac te ga narežite na sitne kocke.
Posolite ga i pustite da stoji 30 minuta.
Oplahnite ga vodom i ocijedite.
Veliku zdjelu natrljajte raspolovljenim češnjem češnjaka pa u nju istresite kockice krastavaca.
Pomiješajte ¾ litre jogurta s ¾ litre jako hladne vode.
Dobivenu mješavinu ulijte u zdjelu s kockicama krastavaca.
Dodajte tri oguljena, sitno nasjeckana češnja češnjaka i 50 g krupno nasjeckanih oraha.
Žlicom za snijeg, malo pomalo, umiješajte tri žlice maslinova ulja.
Poslužite ohlađeno na ledu.
I za kraj, što reći osim: dobar tek!
Ili kako bi Bugari rekli: Добър апетит!
S.J.