Ako ste vjerovali da je smanjenje razine natrija u mesnatim proizvodima nemoguća misija, prevarili ste se.
Tehnolozi Sveučilišta u Nebraski predstavili su šunku s dvostruko manjim udjelom ovog minerala. Pritom je njen jedinstveni okus ostao očuvan.
Tajna nove metode leži u, za sada, neotkrivenom sastojku. Prema tvrdnjama tehnologa iz Nebraske, magični sastojak bolje zadržava vodu i bolji je emulgator masnoće od natrij klorida. Time se smanjuje razina natrija u mesu.
Predstavljeni su rezultati naročito razveselili visokotlakaše “osjetljive” na sol. Naime, istraživanja su pokazala kako
sol u prehrani uglavnom potječe iz procesirane hrane.
Rezultati govore kako tipična zapadnjačka prehrana sadrži oko 9 grama soli. A sol se sastoji od 40 posto natrija i 60 posto klorida. Istraživanjem je zaključeno kako osobe koje konzumiraju manje od 4,5 grama soli dnevno, imaju niži krvni tlak.
Hoće li proizvodnja i prodaja mesa s dvostruko manjim udjelom natrija uskoro postati masovna, teško je reći. Do tada se možemo samo nadati da će ovo otkriće potaknuti i ostale stručnjake na istraživanje mogućnosti izbacivanja nezdravih aditiva iz namirnica.
D.Š.